ODLUČENO: Njemačka ukinula radne dozvole za Hrvate!

Sad je i službeno – Njemačka je ukinula radne dozvole za Hrvate, objavljeno je na službenim stranicama njemačke Vlade! Od 1. srpnja Hrvatima se više neće morati izdavati radne dozvole, kao dosad.

Njemačka vlada pojašnjava kako hrvatski radnici popunjavaju ‘rupe’ na njemačkom tržištu rada. Njemačka je u 2014. zapošljavala 93 tisuće hrvatskih državljana. Oni su dobro integrirani, a uglavnom rade tamo gdje nedostaje radnika – na građevini, u zdravstvenom sustavu i socijalnim uslugama. Od 1. srpnja 2015., očekuje se godišnje 10 tisuća novih radnika iz Hrvatske.

Bundeskabinett je tako postupio sukladno najavama o ukidanju svih ograničenja za Hrvate koji žele raditi u Njemačkoj, o čemu je CroExpress prvi ekskluzivno izvijestio.

Što ukidanje radnih dozvola znači za hrvatske tvrtke?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prije dvije godine, većina hrvatskih tvrtki u Njemačkoj je ostvarila slobodu pružanja usluga. Iznimka su u Njemačkoj tzv. građevinske i srodne tvrtke, tj. tvrtke koje izvode elektroinstalacijske, plinske radove, metalne konstrukcije za građevine ili održavaju građevinske strojeve i slično, tvrtke koje se bave unutrašnjim uređenjem, kao i tvrtke koje pružaju usluge čišćenja i održavanja zgrada, usluge inventara i prijevoznih sredstava. Za navedene tvrtke u Njemačkoj ne vrijedi puna sloboda pružanja usluga, već prijelazne odredbe koje traju do kraja lipnja.

Ukidanjem radnih dozvola hrvatskim radnicima, automatski se ukidaju i prijelazne odredbe za navedene tvrtke. Dakle, u tom slučaju građevinske i druge tvrtke za koje sada vrijedi prijelazno razdoblje, mogu od 1. srpnja slobodno dovoditi radnu snagu i pružati usluge u Njemačkoj, sukladno europskim i njemačkim propisima. Dakle, one više ne bi bile ograničene na radne kontingente i mogle bi privremeno pružati prekogranične usluge bez otvaranja podružnice u Njemačkoj, sukladno odredbama Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i SR Njemačke.

Isto tako, hrvatske tvrtke za lizing radnika, u slučaju ukidanja radnih dozvola za građane, mogu posuđivati hrvatske radnike drugim tvrtkama u Njemačkoj, ako posjeduju dozvolu za posudbu radnika od nadležnog ureda za zapošljavanje u Njemačkoj.

Što ukidanje radnih dozvola znači za građane?

Ukidanje radnih dozvola, značilo bi da na njemačkom tržištu za sve hrvatske radnike – dakle, neovisno o naobrazbi, radnom mjestu i ugovorenoj plaći – nema nikakvih dodatnih birokratskih prepreka. Potrebno je smo natjecati se za posao u skladu s njemačkim postojećim poslovnim običajima.

CroExpress.eu