Odjeljenje Općinskog suda Travnik u Vitezu od siječnja 2016. godine?!

Na prvoj redovitoj sjednici Skupštine Srednjobosanske županije, održanoj 16. ožujka u Travniku, Ivan Sajević zastupnik HDZ BIH iz Viteza, postavio je pitanje Ministarstvu pravosuđa i uprave ŽSB u kojoj fazi je projekt otvaranja Odjela Općinskog suda Travnik u Vitezu, a za područje općina Viteza i Busovače, te koji se koraci poduzimaju da bi ovo Odjeljenje otpočelo s radom najkasnije u siječnju 2016. godine?

U odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave ŽSB stoji kako je Zakonom o sudovima u Federaciji BiH („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 38/05, 22/06, 63/10, 72/10-ispravka, 7/13 i 52/14) u članu 22. stavu (6) točki 1) utvrđeno da Općinski sud u Travniku ima odjeljenje van sjedišta suda i to Odjeljenje u Vitezu, za područje općina Vitez i Busovača te u Novom Travniku za područje općine Novi Travnik.

„U istom članu, u stavu (11) utvrđeno je da će novoosnovana odjeljenja Općinskog suda u Travniku (Odjeljenje u Vitezu i Odjeljenje u Novom Travniku) započeti s radom kada se ispune neophodni uvjeti za njihov rad. Sukladno navedenom, početak rada Odjeljenja u Vitezu Općinskog suda u Travniku ovisi od osiguranja financijskih sredstava te materijalno-tehničkih uvjeta neophodnih za početak rada odjeljenja“, navodi se u odgovoru.

Upitan da prokomentira odgovor Ministarstva pravosuđa i uprave ŽSB, zastupnik Sajević je kazao kako se nada da će Odjeljenje Općinskog suda Travnik u Vitezu započeti s radom već od siječnja 2016. godine. Kazao je i kako je ovo pitanje od iznimnog značaja za Vitez, a da se predugo ne rješava ništa.

„Moje pitanje se može promatrati i kao inicijativa, predugo je ovo pitanje neriješeno. Svjestan sam da će to podrazumijevati i određene izdatke za našu županiju, ali to ne može biti jedini izgovor da se ne realizira ova zakonska odredba. Također, ne želeći se upuštati u špekulacije je li netko mogao ili trebao ranije aktivnije inicirati ovo pitanje, mišljenja sam kako će i predstavnici lokalane samouprave, dakle Općine Vitez, morati pokazati veći interes i volju te u okviru svojih mogućnosti doprinijeti realiziranju otvaranja Odjela Općinskog suda Travnik u Vitezu, kako bi se ovo pitanje razriješilo na zadovoljstvo svih“, kazao je Sajević.

O aktivnostima koje Ministarstvo pravosuđa i uprave bude poduzimalo u pravcu ispunjenja neophodnih uvjeta za početak rada Odjeljenja Općinskog suda Travnik u Vitezu blagovremeno ćete biti informirani, stoji na koncu odgovora Ministarstva pravosuđa i uprave ŽSB.