Od vila ilirskih do Bijeloga puta autora dr sc Ive Lučića

Dan uoči dvadesetpete godišnjice dolaska znamenitog humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, u srijedu poslijepodne, u dvorani Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, predstavljena je knjiga koja nosi znakovit naziv „Od vila ilirskih do Bijeloga puta“, autora dr.sc. prof. Ive Lučića.

Predstavljanje ove knjige izazvalo je veliko zanimanje pa su uz žitelje Lašvanske doline i predstavnike županijskih struktura vlasti, bili prisutni i mnogi ugledni gosti iz BiH i Republike Hrvatske. Među njima desetak hrabrih i dobrih ljudi sudionika Konvoja, zastupnik u hrvatskom Saboru, Željko Raguž, predsjednik UNRO HVO H-B, Lazo Martinović, Branko Čulo iz Osijeka, dr. Vlad Tabak iz Tomislavgrada, u ratu kirurg u crkvi-bolnici u Novoj Biloj, voditelj Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonimir Milas i tajnica Ureda, Žana Čorić, sin i supruga pokojnog dr. Slobodana Langa, Mario i Nada Lang, ravnatelj Hrvatskog  memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata, dr.sc. Ante Nazor, hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio…

O knjizi, o ratnom sanitetu, HVO-a, o rađanju ideje organiziranja Humanitarnog konvoja, o djelu autora dr. Lučića označenog kapitalnim, neprocjenjive vrijednosti, govorili su, vrlo zanimljivo, s brojnim detaljima koji do sada i nisu bili poznati široj javnosti,  dr. sc. Ivan Bagarić, dr. medicine, ratni načelnik Saniteta HVO i Anto Damjanović, prijatelj autorov, osoba od povjerenja prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana

Ideju o organiziranju humanitarnog konvoja, rečeno je i u knjizi napisano, „izrodili“ su dr. Slobodan Lang, veliki humanitarac i dokazani prijatelj srednjobosanskih Hrvata, poznati humanitarac, istaknuti hodočasnik-pješak, Branko Čulo, dr. Ivan Bagarić i Anto Damjanović, skupina „vijenjaka“ kako ih je u svojoj knjizi predstavio autor, dr. Ivo Lučić. Njihovu ideju prihvatio je i dr. Franjo Tuđman, kojega je, simbolički se može reći, sedam mjeseci kasnije i doveo u Novu Bilu kada je i obećao da će Republika Hrvatska Hrvatima Lašvanske doline i srednje Bosne, ali i svim građanima koji tu žive, kao pružena ruka pomirenja, budućeg suživota, izgraditi bolnicu.

Autor dr. sc. Ivo Lučić, vidi se to i iz naslova, humanitarni konvoj Bijeli put i  Franjevačku crkvu-bolnicu stavio je u jedan povijesni kontekst, u vrijeme koje obuhvaća razdoblje od ilirskog pokreta s početka devetnaestog stoljeća i prvih njegovih refleksija u Bosni i Hercegovini, pa do pred kraj dvadesetog stoljeća i Bijeloga puta, „…koji je kao i nekada „vilinski glas“ iz Zagreba vodio u Bosnu“.

„U pisanju knjige koristio sam se postojećom literaturom, ali i brojnim dokumentima iz rasutih fondova do čijih sam preslika došao baveći se  ovom temom i sličnim temama proteklih dvadesetak godina. Služio sam se medijskim, službenim glasnicima, kao i dokumentima privatnog karaktera, osobito fotografijama, pismima, dnevnicima i slično,  kao i svjedočenjima sudionika. Nastojao sam obići i što više sporednih i zaraslih staza-stramputica odakle se katkad mnogo bolje vidi, a na kojima sam pronašao brojna iznenađenja i čudesna svjedočenja“, kazao je dr. Lučić ističući kako je upravo to i razlog što nije napisao uobičajeni pregled posljednji dvaju stoljeća povijesti Bosne i Hercegovine. „Stavio sam naglasak na neke nedovoljno poznate, slabo istražene i često tendenciozno interpretirane događaje i procese, posebice na one povezane s hrvatsko-muslimanskim odnosima. Umjesto uobičajenih crno-bijelih narativa o „vjekovnim dušmanima“ ili „prirodnim saveznicima“, ponudio sam, po mojem uvjerenju, mnogo jasniju sliku s cijelim spektrom boja“, kazao je, burno pozdravljen od prisutnih autor dr. sc. prof Ivo Lučić, kojega na ovim prostorima smatraju i tretiraju kao jednog od najboljih hrvatskih poklisara u Republici Hrvatskoj.