Od vila ilirskih do Bijeloga puta autora dr sc Ive Lučića

Economic

Dan uoči dvadesetpete godišnjice dolaska znamenitog humanitarnog konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, u srijedu poslijepodne, u dvorani Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, predstavljena je knjiga koja nosi znakovit naziv „Od vila ilirskih do Bijeloga puta“, autora dr.sc. prof. Ive Lučića.

- REKLAMA -

Predstavljanje ove knjige izazvalo je veliko zanimanje pa su uz žitelje Lašvanske doline i predstavnike županijskih struktura vlasti, bili prisutni i mnogi ugledni gosti iz BiH i Republike Hrvatske. Među njima desetak hrabrih i dobrih ljudi sudionika Konvoja, zastupnik u hrvatskom Saboru, Željko Raguž, predsjednik UNRO HVO H-B, Lazo Martinović, Branko Čulo iz Osijeka, dr. Vlad Tabak iz Tomislavgrada, u ratu kirurg u crkvi-bolnici u Novoj Biloj, voditelj Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonimir Milas i tajnica Ureda, Žana Čorić, sin i supruga pokojnog dr. Slobodana Langa, Mario i Nada Lang, ravnatelj Hrvatskog  memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata, dr.sc. Ante Nazor, hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio…

O knjizi, o ratnom sanitetu, HVO-a, o rađanju ideje organiziranja Humanitarnog konvoja, o djelu autora dr. Lučića označenog kapitalnim, neprocjenjive vrijednosti, govorili su, vrlo zanimljivo, s brojnim detaljima koji do sada i nisu bili poznati široj javnosti,  dr. sc. Ivan Bagarić, dr. medicine, ratni načelnik Saniteta HVO i Anto Damjanović, prijatelj autorov, osoba od povjerenja prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana

Ideju o organiziranju humanitarnog konvoja, rečeno je i u knjizi napisano, „izrodili“ su dr. Slobodan Lang, veliki humanitarac i dokazani prijatelj srednjobosanskih Hrvata, poznati humanitarac, istaknuti hodočasnik-pješak, Branko Čulo, dr. Ivan Bagarić i Anto Damjanović, skupina „vijenjaka“ kako ih je u svojoj knjizi predstavio autor, dr. Ivo Lučić. Njihovu ideju prihvatio je i dr. Franjo Tuđman, kojega je, simbolički se može reći, sedam mjeseci kasnije i doveo u Novu Bilu kada je i obećao da će Republika Hrvatska Hrvatima Lašvanske doline i srednje Bosne, ali i svim građanima koji tu žive, kao pružena ruka pomirenja, budućeg suživota, izgraditi bolnicu.

Autor dr. sc. Ivo Lučić, vidi se to i iz naslova, humanitarni konvoj Bijeli put i  Franjevačku crkvu-bolnicu stavio je u jedan povijesni kontekst, u vrijeme koje obuhvaća razdoblje od ilirskog pokreta s početka devetnaestog stoljeća i prvih njegovih refleksija u Bosni i Hercegovini, pa do pred kraj dvadesetog stoljeća i Bijeloga puta, „…koji je kao i nekada „vilinski glas“ iz Zagreba vodio u Bosnu“.

„U pisanju knjige koristio sam se postojećom literaturom, ali i brojnim dokumentima iz rasutih fondova do čijih sam preslika došao baveći se  ovom temom i sličnim temama proteklih dvadesetak godina. Služio sam se medijskim, službenim glasnicima, kao i dokumentima privatnog karaktera, osobito fotografijama, pismima, dnevnicima i slično,  kao i svjedočenjima sudionika. Nastojao sam obići i što više sporednih i zaraslih staza-stramputica odakle se katkad mnogo bolje vidi, a na kojima sam pronašao brojna iznenađenja i čudesna svjedočenja“, kazao je dr. Lučić ističući kako je upravo to i razlog što nije napisao uobičajeni pregled posljednji dvaju stoljeća povijesti Bosne i Hercegovine. „Stavio sam naglasak na neke nedovoljno poznate, slabo istražene i često tendenciozno interpretirane događaje i procese, posebice na one povezane s hrvatsko-muslimanskim odnosima. Umjesto uobičajenih crno-bijelih narativa o „vjekovnim dušmanima“ ili „prirodnim saveznicima“, ponudio sam, po mojem uvjerenju, mnogo jasniju sliku s cijelim spektrom boja“, kazao je, burno pozdravljen od prisutnih autor dr. sc. prof Ivo Lučić, kojega na ovim prostorima smatraju i tretiraju kao jednog od najboljih hrvatskih poklisara u Republici Hrvatskoj.

Akcijski katalog