Od teže upale pluća boluje veliki broj mladih

Nije osobita informacija da se u siječnju i veljači događa epidemija gripe, a uz to najčešće i respiratorni problemi te upale pluća, no prva dva mjeseca ove godine posebno su izazovna kad je riječ o atipičnim upalama i velikom broju mladih koji su morali biti hospitalizirani te podvrgnuti liječenju kisikom. Odjel za plućne bolesti i TBC Sveučilišne kliničke bolnice Mostar je zbog toga proširio smještaj pacijenata na još dva bolnička odjela kako bi pružio skrb pacijentima u potrebi. Pročelnica Odjela za plućne bolesti i TBC Sveučilišne kliničke bolnice Mostar doc. dr. sc. Kristina Galić potvrdila je kako je povećan pritisak na tu zdravstvenu ustanovu, piše Večernji list BiH. 

Ugrožavaju bolesnike

– U posljednjih 6 – 8 tjedana imamo značajno povećan broj prijama bolesnika na Odjel za plućne bolesti i TBC s pneumonijama koje zahtijevaju hospitalizaciju i intenzivan nadzor bolesnika. Riječ je o upalama pluća koje su virusne ili bakterijske etiologije i koje respiratorno ugrožavaju bolesnika. Mnogi od bolesnika ovisni su za vrijeme liječenja ovakvih upala pluća o primjeni oksigenoterapije – upozorava dr. Galić. Oksigenoterapija, odnosno liječenje kisikom, podrazumijeva primjenu kisika u koncentraciji većoj od koncentracije u zraku (21%). Primjenjuje se za sprječavanje tkivne hipoksije, odnosno kod osoba kojima je opskrba tkiva kisikom nedostatna za pokriće metaboličkih potreba. Najčešće je riječ o problemu prijenosa kisika. Pročelnica Odjela za plućne bolesti i TBC Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kaže kako je najčešće riječ o slučajevima masivne upale pluća. – Najčešće imamo izrazito opsežne pneumonije obostrano koje zauzimaju veliki dio plućnog parenhima i tako dovode do funkcionalnog ispada pluća, nedostatka kisika i potrebe za liječenjem u jedinicama poluintenzivnog ili intenzivnog liječenja. Komplikacije su također česte u obliku razvoja pleuralnog izljeva, teškog pogoršanja bronhijalne astme ili kronične opstruktivne bolesti pluća – navodi dr. Galić. Nerijetko je riječ o mladim ljudima koji su imali ozbiljne zdravstvene probleme, jednom mladiću čak je i život bio u opasnosti. – Trenutačno na Odjelu zbog pneumonija imao značajni udio bolesnika mlađe životne dobi s atipičnim pneumonijama i njihovim komplikacijama. Jedan pacijent mlađe životne dobi imao je ARDS i plućnu emboliju kao komplikaciju, što ga je dovelo do životne ugroženosti, respiratornog urušavanja i potrebe za primjenom mehaničke ventilacije. Zahvaljujući mjerama intenzivnog liječenja pacijent je sada izvan životne ugroze, bez potrebe za primjenom respiratora, u daljnjem tretmanu i oporavku na našem Odjelu – kaže predstojnica.

Liječenje u bolnici

Potvrdila je kako je zbog velikog broja zahtjeva Odjel za plućne bolesti proširen na još dva odjela u SKB-u Mostar. – Odjel za plućne bolesti je, zbog značajno povećanog priljeva pacijenata s pneumonijama i respiratornim insuficijencijama, čije stanje zahtijeva hospitalno liječenje, proširio svoje kapacitete na još dva odjela kako bismo adekvatno odgovorili na potrebe u smještaju i skrbi respiratornih bolesnika – govori doc. dr. sc. Kristina Galić.