Od suhog mesa do karmina: Pogledajte šta se sve krade u BiH

Iako u mnogim trgovinama postoje i zaštitari i videonadzor, vješti lopovi među kojima su i djeca i muškarci i žene ne prezaju od tih sigurnosnih mjera.

Svakodnevne krađe

Krađe su svakodnevne, bez obzira radi li se o minimarketu ili hipermarketu. Najčešće se kradu kozmetički preparati, žestoka alkoholna pića, suhomesnati vakumirani proizvodi iz samouslužnih vitrina, skupi slatkiši – kažu uposlenici jednog tržnog centra.

Za Faktor su pojasnili kako se često dešava da netko od kupaca izabere neki komad odjeće ili obuću bez takozvanih zujalica i pod izgovorom da žele isprobati odu u kabinu za presvlačenje. Tu se slojevito obuku ili nove stvari stave u ručnu torbu i onda bez problema izađu iz trgovine.

Oni dalje tvrde kako je danas većina trgovačkih objekata pod videonadzorom, a dešava se da se netko od kupaca svakodnevno „uhvati na djelu“. Takve osobe zaštitarska služba zadrži u prostoriji za nadzor i pozove policiju, koja načini zapisnik i dalje postupa po svojoj proceduri.

U drogeriju uglavnom ulaze po dvije osobe i dok jedna zapričava radnika, druga u torbu stavlja parfeme ili šminku, koji su uglavnom u blizini ulaznih vrata. Kradljivci obično znaju gdje se nalaze kamere i gdje gledaju. Nešto ukrasti s polica i nije velik problem. Dešavalo se da jedan par u tri navrata, u razmaku od samo nekoliko dana, počini nekoliko krađa u istoj drogeriji. Ne možete ni zamisliti čega se sve lopovi dosjete kako bi vam zaokupirali pažnju dok njihov saučesnik krade ono zbog čega su i došli – tvrdi jedna prodavačica, koja nije željela da joj se otkriva identitet.

Od uposlenih u lancu prodavnica DM doznajemo kako se iz njihovih trgovina najviše kradu parfemi, ali i šminka. Međutim, navodni kupci nerijetko odnesu i hranu, ali i različite vitaminske i druge skupocijene tablete koje se nađu na policama.

Na meti lopova u ovim trgovinama se sve češće nalazi i skupocijeni med koji imaju u ponudi, ali im je najlakše ukrasti sve što se nalazi u kutijama. Tako dosjetljivi lopovi iz kutija izvuku proizvod i prisvoje ga, ali kutiju uredno vrate na policiju kako bi prošli neopaženo. Najčešće su to kreme, ali kradljivci iz kutija izvade i trake za depilaciju, farbe i druge proizvode.

Novo za staro

Isti je slučaj i s kozmetikom. Lopovi su znali i već potrošeni proizvod kao što je to karmin koji su koristili ranije, a nalazi se u ponudi u ovoj prodavnici, zamijeniti za novi i tako ga neprimjetno iznijeti iz trgovine. Tako trgovci tek po ponovnom organiziranju polica primjete kako su kutije prazne ili kako se na policama nalaze potrošeni proizvodi.

Nerijetko bivaju uhvaćeni na djelu i neki od njih odmah plate iznos proizvoda koji su ukrali, ali drugi ne. U tom slučaju, radnici koji uhvate kradljivce odmah pozovu policiju koja pravi zapisnik i slučaj se proslijeđuje na postupanje nadležnom sudu.

Međutim, takvi su zaista rijetki. Ono što je zanimljivo jeste da uposlenici DM drogerija, kako su nam i sami ispričali, u krađi nerijetko zateknu i starije osobe pa ih to uvijek iznenadi.

Krale po Kiseljaku

U siječnju 2015. godine u Kiseljaku su uhapšene dvije Sarajke A.D. (1983) i A.S. (1979), osumnjičene za niz krađa prehrambenih i kozmetičkih proizvoda u trgovinama “Best“, „Super konzum“ i DM u Kiseljaku.

Ukrao čokoladu i povrijedio radnicu

Kantonalni sud u Sarajevu je u lipnju 2015. godine izrekao zatvorsku kaznu od 16 mjeseci Kenanu Buriću jer je u siječnju iste godine iz Konzuma u sarajevskom naselju Alipašino Polje, na Trgu međunarodnog prijateljstva, ukrao čokolade, a potom udario i povrijedio radnicu koja ga je zatekla u krađi.

 

Ukrali 68 kinder jaja

Prijedorska policija podnijela je Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci krivičnu prijavu protiv dvojice Beograđana Gorana Vujičića i Milić Veselinovića zbog sumnje da su iz TC Konzum ukrali 68 kinder jaja i 12 kinder čokolada.

Suho meso u duksericama

Obezbijeđenje Tržnog centra “Bingo” u Prijedoru spriječilo je braću Hasana (23) i Aliju (20) Velagića iz Bosanske Krupe da u ovom centru ukradu suhomesnate proizvode u vrijednosti od oko 200 KM. S korpom u ruci iz frižidera su uzeli suhomesnate proizvode, a potom ih potrpali u dukserice koje su imali na sebi. Nakon toga su krenuli prema izlazu, ali je njihov bijeg osujetio alarm na vratima.

Izvor: Faktor.ba