Od početka godine piletina poskupjela 66 posto, a ulje za godinu dana 37 posto

Bosna i Hercegovina se, uz koronakrizu, suočava i s lančanim rastom cijena životnih namirnica. Cijene stalno rastu, a građani se svakog dana pitaju što će sljedeće poskupjeti. Najviše su poskupjeli ulje i pileće meso. Najveći rast zabilježila je cijena ulja. Naime, ulje je u ovom razdoblju poskupjelo za 37%.

Vezano uz piletinu, evidentiran je porast cijene od početka godine za 66%. Samo prije četiri mjeseca pileći file koštao je 6,50 KM. Danas stoji 9,70 KM. – Piletina je zabilježila povećanje cijene. Cijena pilećeg filea gotovo se izjednačila s onom teletine, a toga nije bilo nikada prije – kažu mesari, piše Večernji list BiH.  Građani ogorčeni Prvenstveni razlog za poskupljenje pilećeg mesa je poskupljenje hrane za tov pilića, odnosno pšenice, raži, kukuruza i ječma. – To povećanje premašilo je iznos od 60% od početka godine. Ističemo kako hrana za tov pilića ima udio od 75% u formiranju maloprodajne cijene piletine. Kad se tome dodaju i značajno povećanje cijene prijevoza i ambalaže, dolazimo do razloga za navedeno povećanje cijene piletine – kazali su iz Ministarstva trgovine Federacije BiH .

Uvoz ulja u BiH većim dijelom vrši se iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, a manjim dijelom nabavlja se iz Distrikta Brčko BiH. Aktualna cijena uljarica (suncokreta, soje i uljane repice) na burzama nalazi se na višegodišnjoj rekordno visokoj razini, što se u potpunosti odrazilo na rast cijena jestivog ulja, kako u svijetu i regiji tako i u Bosni i Hercegovini. Uspoređujući cijene iz ove i godine prije pandemije, najbolje je vidljivo koliko su cijene rasle.

Znatno su skuplji kruh, brašno, ulje i maslac. Posljedice globalne recesije oslikavaju se i u BiH. A na cijene utječu i vremenski uvjeti. Tako su, recimo, zbog suše rajčice skuplje za jednu marku u odnosu na prošlu godinu, dok su krastavci skuplji za pola marke u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Život u Bosni i Hercegovini sve je skuplji. Građane muče svakodnevna povećanja cijena.

Skuplja je hrana, piće, duhan, veće su i cijene stanovanja te prijevoza. Građani su ogorčeni. Inflacija Inflacija je i u proteklih godinu dana jasno vidljiva u BiH, a skok cijena nije ublažila ni odluka o ograničavanju marži na pojedine proizvode. U udrugama za zaštitu prava potrošača kažu kako se udar na džep građana tek očekuje u valu novih poskupljenja, prije svega, brašna. Analitičari smatraju kako nema posebnih mjera koje se mogu donijeti i koje mogu utjecati na ublažavanje negativnih učinaka inflacije. Jedina učinkovita mjera je povećanje plaća.

– Na ovim primanjima i ovim plaćama nenormalno je izdržati da se preživi. Kako živi prosječan bh. građanin? Jadno i bijedno… Vjerujte mi, bez ikakve laži.

Od 500 do 700 KM plaće tročlana obitelj, plaćajući režije…, ne znam kako preživi – kaže jedan Sarajlija. Većini građana luksuz je putovanje, bolji auto, kvalitetna odjeća jer većinu novca izdvaja za osnovno – hranu.•