Od pesimizma do bronce

U debitantskom nastupu na IV službenom (održana su i dva neslužbena) Europskom prvenstvu u mininogometu (pravo nastupa imaju samo amateri), u subotu navečer završenog u Vrsaru u Hrvatskoj, reprezentacija BiH priredila je veliko iznenađenje osvajanjem brončane medalje.

Otputovali su mladići izbornika Josipa Kupreškića u Vrsar bez pompe, bez ikakvog medijskog publiciteta, čak bi rekli s velikim pesimizmom od malobrojnih koji su uopće znali da će u na Europskom prvenstvu među 32 reprezentacije biti i bosanskohercegovačka.

A kada se zna da u BiH još uvijek nije ustrojena ni krovna organizacija, niti ligaško natjecanje u mini nogometu. Kada se zna da su pripreme za nastup reprezentacije na Europskom prvenstvu počele tek prije nešto manje od dva mjeseca bez ikakve infrastrukture i osiguranih financijskih sredstava, zahvaljujući, prije svega, Vitežaninu Bojanu Rajkoviću, vršitelju dužnosti predsjednika Udruge mini nogometa, budućeg mini nogometnog Saveza BiH, onda postignuti rezultat i osvojena brončana medalja zaista zvuče nestvarno. Treba također naglasiti da su ovaj projekt podržale neke viteške tvrtke, prije svih, Ecos, a zahvaljujući Ecosu i viteškom gospodarstvu, medijski ovaj projekt podržala je i HAYAT TV, pa su gledatelji u BiH sve utakmice reprezentacije BiH mogli pratiti putem malih ekrana.

Čast i priznanje izborničke funkcije, u svojstvu vršitelja dužnosti, dobio je također Vitežanin, nekada istaknuti nogometaš NK Vitez, Slobode iz Tuzle, premijerligaša Posušja…, Josip Kupreškić, koji je tražio, pozivao, sastavljao, miksao…potencijalne reprezentativce i reprezentaciju koja će nastupiti na Europskom prvenstvu. Održao je sa svojim izabranicima dva trodnevna pripremna mini-ciklusa u Vitezu, odigrali su i dvije trening utakmice (s Hrvatskom i Srbijom, obje u Ivanič Gradu i obje izgubili) i na dan svečanog otvaranja prvenstva iz Viteza su otputovali u Vrsar. Na nogometno stratište, predviđali su mnogi, a tek izbornik Kupreškić, predsjednik Bojan Rajković i igrači, vjerovali su, ili je bolje reći, nadali se, da baš tako neće biti. A da su u pravu, da Vrsar za njih neće biti nogometno stratište, vidjelo se već nakon prve utakmice protiv Kazahstana koju su Kupreškićevi izabranici dobili s visokih 4:1. Ta utakmica, čista i zaslužena pobjeda, dala im je krila pa su s favoriziranim Njemcima odigrali 0 : 0, s Walesom 2 : 0, što je bilo dovoljno za prvo mjesto u skupini  i plasman u osminu finala prvenstva.

U nastavku prvenstva, sa Španjolcima boljim izvođenjem sedmeraca, nakon 1.1 u regularnom dijelu susreta, te s Poljskom, nakon 2 : 2 u regularnom dijelu susreta i boljim izvođenjem sedmeraca, izborili su polufinale koje su izgubili protiv reprezentacije Hrvatske. U regularnom dijelu utakmice bilo je 1 : 1, a u izvođenju sedmeraca s(p)retniji su bili reprezentativci Hrvatske i plasirali se u finale.

Međutim, reprezentativci BiH skupili su snage, zbili su svoje redove i u borbi za brončanu medalju, u ljepotici cijeloga prvenstva, pobijedili su Čehe rezultatom 4:3, golovima Marka Vujice (dva gola), Gorana Lovrinovića i Seada Kapetanovića, za veliko slavlje neočekivanog velikog uspjeha.

Svi odreda zaslužuju pohvale i priznanja, no ipak, kada su rezultati i plasman u pitanju, najveće zasluge  pripadaju, najboljem strijelcu prvenstva, Marku Vujici (7 postignutih golova), jednom od najboljih igrača turnira, kapetanu reprezentacije BiH, Goranu Lovrinoviću i izborniku, ujedno i igraču, Josipu Kupreškiću.