Od nove godine cijene cigareta ostaju iste, ali poskupljuje duhan

Cijene cigareta u Bosni i Hercegovini početkom 2022. godine neće biti povećane, jer nijedan proizvođač do sada nije dostavio nove cjenike, ali cijene duhana pojedinih proizvođača bit će povećane. 

Proizvođači cigareta godinama unatrag su povećavali cijene u BiH, usljed povećanja akciza na duhan i duhanske proizvode.

Međutim, početkom iduće godine poskupljenja neće biti, iako proizvođači mogu u tijeku godine donijeti odluke o promjeni cijena, potvrdili su za Capital u Upravi za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

– Svatko tko želi dići maloprodajnu cijenu mora dostaviti nove cijene u UNO jedan mjesec prije početka primjene novih cijena. S obzirom na to da nove cijene za cigarete još nisu dostavljene, to znači da one neće poskupjeti od 1. siječnja 2022. godine – kazali su u UNO.

S druge strane, pojedini proizvođači su dostavili nove, više cijene duhana.

Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznosa akcize na duhan za pušenje za 2022. godinu, koju je nedavno donio Upravni odbor UNO, predviđeno je da akciza na cigarete ostaje ista kao ove godine, dok će akciza na duhan za pušenje iznositi 133,20 KM po kilogramu, i ona je za 3,2 KM veća nego 2021. godine.

Akcize na cigarete u BiH se ne povećavaju treću godinu, nakon što su proteklih godina imale veliki rast kako bi dostigle nivo minimalne akcize u Europskoj uniji. Taj nivo BiH je dostigla 2019. godine.

Prethodni članakŠkola košarke “Prvi koš”: Uručena donacija UG “Most” Vitez
Sljedeći članakZa blagdane: Produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Vitezu