Od danas niže cijene goriva širom Federacije BiH

Federalno ministarstvo trgovine primilo je više od 200 obavijesti o promjeni cijena naftnih derivata i sve obavijesti se odnose na sniženje cijena za 0,05-0,15 KM po litru, potvrđeno je za Klix.ba.

U skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH iz 2018. godine, Federalno ministarstvo trgovine redovno održava sastanke sa udruženjima distributera naftnih derivata i predstavnicima Naftnog komiteta BiH, te sa navedenim predstavnicima Ministarstvo ima kontinuiranu komunikaciju, koja je dodatno intenzivirana ovoga tjedna, prenosi Klix.ba.

“U navedenoj komunikaciji se analizira situacija na tržištu derivata u cilju osiguranja ekonomski opravdane marže sadržane u maloprodajnoj cijeni. Činjenica je da je zbog pandemije koronavirusa u FBiH, proglašeno stanje nesreće, a pandemija je prouzročila globalni pad ekonomskih aktivnosti i pad cijene sirove nafte na svim svjetskim berzama i u konačnici i pad rafinerijskih cijena u regiji”, kazali su iz resornog ministarstva.

“Ovim će se konkretizirati veći stupanj odgovornosti distributera u pogledu formiranja cijena, čija bi visina realno trebala biti ispod 2 KM po litru derivata. Napominjemo da je na velikom broju benzinskim crpki u Federaciji BiH maloprodajna cijena značajno niža od cijena tih derivata zemalja u regiji (1,71 do 1,91 KM/litru)”, dodali su.

Ukoliko želite saznati točne cijene na svim benzinskim crpkama u FBiH to možete učiniti putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine “FMT FBIH OIL INFO” koja je dostupna na platformi Google Play Storea, navodi Klix.ba.

Mobilna aplikacija svim građanima pruža pravovremenu informaciju o cijenama goriva na svim benzinskim crpkama u FBIH, poredanih od najniže do najviše cijene.