Od danas je Microsoft Edge službeni web preglednik u Windowsima 10

Manje od mjesec dana ostalo je do službenog predstavljanja novog operativnog sustava – Microsoft Windows 10 – a upravo danas objavljena je nova verzija “testnog razdoblja” koja donosi nove promjene, između ostalog i novi web preglednik.

Konkretno, nova verzija, vrlo vjerojatno posljednja uoči finalne, produkcijske, nazvana je Windows 10 Insider Preview Build 10158, piše Zimo.co.

Vijest je objavljena na službenom Windows blogu a najveći je novitet upravo konačna implementacija Microsoft Edge web preglednika koji će u potpunosti zamijeniti Project Spartan, čijim je predstavljanjem kompanija iz Redmonda umirovila Internet Explorer.

Naravno, poanta nove verzije nije samo u službenoj promjeni imena, jer Microsoft Edge donosi i sljedeće novitete:

– Dodavanje “Home” gumba izravno u preglednik preko izbornika naprednih postavki
– Uvoz “Bookmarksa” iz drugih web preglednika
– Novu “dark” temu
– Mogućnost otvaranja Start page, New Tab page, Previous page ili personaliziranog seta stranica kod startanja preglednika
– New Tab opcija nudi mogućnost otvaranja Top sites ili prilagođenog sadržaja
– Novi “Password manager” odnosno upravitelj zaporkama
– Tabovi se mogu povlačiti “drag&drop” funkcijom u nove prozore

Ipak, ono na što trebate posebno obratiti pozornost, pod uvjetom da ste već koristili Project Spartan u Microsoft 10 OS-u da ćete kod nadogradnje na Build 10158 izgubiti sve favorite, spremljene “kolačiće”, Reading list, sve to će jednostavno nestati kod nadogradnje i instalacije nove verzije i Microsoft Edge web preglednika.

Stoga je Microsoft ponudio rješenje, ako želite spremite sve navedeno, ponajprije favorite. Da biste to učinili, prije nadogradnje na novu verziju Windows 10 OS-a potrebno je kopirati postojeće favorite koji se nalaze u sljedećoj putanji: %localappdata%/Packages/Microsoft.Windows.Spartan_cw5n1h2txyewy/AC/Spartan/User/Default/Favorites

Nakon što ste ih kopirali, sačuvajte ih u %userprofile%/Favorites i nakon instalacije Builda 10158 pokrenite Microsoft Edge, potom odaberite Settings i opciju importiranja favorita iz drugog web preglednika.

Kod web preglednika iz kojega želite uvesti favorite izaberite Internet Explorer i pronađite favorite koje ste spremili u %userprofile%, piše Zimo.co.

U novoj verziji Windows 10 operativnog sustava dodane su i modificirane još neke stavke, uglavnom vezane uz Tablet mode probleme, Cortanu (nadograđena je) i podršku za GIF-ove unutar Photos aplikacije, ali najvažniji novitet je definitivno Microsoft Edge s kojim ekipa u Redmondu ima velike planove.