Od 26 mineralnih voda na tržištu BiH, samo je sedam domaćih

Water bubbles in a glass container close up

Da je Bosna i Hercegovina raj za uvoz mineralnih i prirodnih izvorskih voda jasno je po trgovinskoj razmjeni u ovoj oblasti gdje naša zemlja godinama bilježi vrlo visok deficit, izvještava Indikator.ba.

U zemlji koja je bogata vodom i ima sve uvjete da podmiri potrebe vlastitog tržišta, a takođe i da izvozi, ipak dominiraju strani brandovi.

Da je to tako potvrđuju i službene liste priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih voda koje je objavila Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Prema listi za 2020. godinu, od 26 priznatih prirodnih mineralnih voda u Bosni Hercegovini samo sedam je domaćih. 

Situacija je bolja kada je riječ o priznatim prirodnim izvorskim vodama gdje brojčano dominiraju domaći proizvođači.

Kada je riječ o priznatim prirodnim mineralnim vodama čak deset ih dolazi iz Srbije, a brandovi su proizvođača Voda Vrnjci a.d., Knjaz Miloš a.d., Planika a.d., BB Minqua a.d., Voda Voda d.o.o., Mioni d.o.o. i Nova sloga a.d. Iz Hrvatske na tržištu BiH sa svojim vodama zastupljeni su Jamnica d.d. i Studenac d.o.o. Iz Slovenije prodaju se vode proizvođača Radenska d.d., Dana d.d. i Droga Kolinska d.d.

Državljani BiH također piju mineralne vode koje dolaze iz Njemačke putem dm-drogerie markt GmbH+CO, kao i Republike Češke proizvođača Karlovarske mineralni vody a.s.

Sedam domaćih proizvođača priznatih prirodnih mineralnih voda u BiH su Tilea d.o.o. Kiseljak, Tešanjska vrela d.o.o. Tešanj, Zema d.o.o.Tešanj, Sarajevski Kiseljak d.d. Kiseljak, Princess d.o.o. Kiseljak, Oaza d.o.o. Tešanj i Vitinka a.d. Kozluk.

Uvozne prirodne izvorske vode dolaze iz Francuske putem multinacionalne kompanije Danone S.A., iz Hrvatske putem tvrtki Kustura d.o.o. i Studenac d.o.o., te iz Srbije putem proizvođača Vlasinka d.o.o., a preko njenog uvoznika Coca-Cola HBC B-H d.o.o.

Kada je riječ o stonim vodama priznato ih je devet, a sve dolaze od domaćih proizvođača, osim BABYLOVE koju proizvodi dm-drogerie markt GmbH+CO.

Prema ranijim istraživanjima analitičke tvrtke Euromonitor najveći udio na tržištu flaširane vode u BiH imaju Sarajevski kiseljak, Vitinka i Jamnica.

Prethodni članakVIDEO: U Novi Travnik stigle časne sestre družbe “Milosrdnog Isusa” iz Poljske
Sljedeći članakNevjerojatan preokret u slučaju Lane Bijedić?