Od 1945. svećenici u BiH nemaju zdravstveno i mirovinsko osiguranje

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine ove godine obilježava 20. obljetnicu djelovanja i postojanja i to će biti prilika da za prošlu godinu naprave internu inventuru, da sumiraju rezultate rada, a radeći na miru i pomirenju među ljudima i narodima u BiH MRV je uradio puno i u BiH su postali poznato ime.

Međureligijsko vijeće u BiH osnovano je 1997. godine zajedničkim zalaganjem predstavnika Islamske zajednice u BiH, Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i Židovske zajednice u BiH.

‘Osobna iskaznica’ MRVBiH bit će prezentirana na akademiji 29. lipnja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a za dr. Tomislava Mlakića, predsjednika Izvršnog odbora MRVBiH, važno je kako će drugi procijeniti tih 20 godina djelovanja.

– Temeljni princip na kojemu radi MRV jeste princip konsenzusa, ako nemamo pristanak sve četiri strane, onda ne mogu ništa niti uraditi. Ali najvredniji dio rada MRVBiH je mreža Odbora za međureligijsku suradnju – kazao je u izjavi za Fenu don Tomislav.

Stoga je i u 2017. nastavljen projekt izgradnje te su s 12 odbora mrežu proširili na još tri i ona se prostire od Brčkog do Livna i od Bihaća do Trebinja, pokriva prostore tamo gdje im je dopušteno djelovanje. Svaki od tih odbora vode tajnici iz MRV-a koji nastoje pomoći u implementaciji projekata, kao naprimjer, koncerti duhovne glazbe, socijalna inkluzija, rad s mladima u školama.

– MRVBiH šalje lijepu poruku građanima BiH. Vjerske vođe su zajedno u radosti i u žalosti. To je vidljivo i u monitoring projektu MRV-a kada vjerske vođe zajedno osuđuju napade na vjerske objekte i vjerske službenike – navodi don Tomislav i dodaje da je u 2016. zabilježeno 13 napada na vjerske objekte, od toga, dva na vjerske službenike.

Članovi skupštine MRVBiH, najviši predstavnici vjerskih zajednica, u Izvršnom odboru su predstavnici svih vjerskih zajednica, a i tajnici su također tako postavljeni.

Imaju jako uspješne projekte, kao što je projekt „Pro budućnost“ (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) u suradnji s CRS-om (Catholic Relief Services), te planetarno poznata predstava „Sedam“-istinitih priča, a ove godine će projekt biti realiziran i posvećeniji ženama u ruralnim područjima, te će obići džemate, župe, parohije, i motivirati žene da se izbore za svoj status.

MRVBiH djeluje kao domaća, nevladina organizacija koja nije nikakvo nadtijelo, nego tijelo kroz koje se pojavljuje dobra volja tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica da zajedničkim snagama doprinesu izgradnju građanskog društva u dijelovima gdje je utjecaj crkava i vjerskih zajednica neprikosnoven.

– Sve vjerske zajednice imaju svoju strukturu, ali projektima nastojimo činiti ono što možemo, iako postoje otpori unutar vlastite zajednice, politički problemi, predrasude, put praštanja nije lagan, ali mi činimo da dođe do pomirenja, razumijevanja, dijaloga – rekao je don Tomislav i kao primjer naveo je Zenicu, u kojoj je Odbor MRV-a jedan od najaktivnijih. Međureligijska manifestacija „Duh Asiza“ u Zenici prelazi granice i BiH – ističe don Tomislav.

Ali, BiH je po mnogo čemu zanimljiva zemlja, kaže don Tomislav, to je zemlja krajnosti u kojoj odgovori na temeljna pitanja nisu dešifrirani.

Od 1945.godine svećenici u Bosni i Hercegovini nemaju zdravstveno, mirovinsko – invalidsko osiguranje.

– Kao katolički svećenik nemam nikakvo osiguranje od 1945. godine. MRVBiH ne može dati odgovor na to pitanje, na vjerskim zajednicama je da to ostvare. Tražili smo da se ovo pitanje počne rješavati, osnovano je povjerenstvo, čiji je član iz MRV-a, a kada ćemo to riješiti ne zna se – navodi don Tomislav.

Naveo je svoje iskustvo, operirao je kralježnicu i sve morao platiti i pregled i operaciju, a platio je tako što su mu pomogli i prijatelji. Trebao bi opet ići na operaciju, ali nema zdravstveno osiguranje kao ni drugi vjerski službenici „osjećamo se kao građani drugog reda“.

– Liječnici kod kojih odlaze su obično šokirani tom činjenicom, pa neki izlaze ususret iz solidarnosti – istaknuo je i optimistično kaže, da je i to lijepa priča kada ljudi imaju razumijevanja i pomažu.

Unazad deset godina MRVBiH se obraćao državi da riješi problem, onda „država“ kaže da je nadležnost entiteta, entiteti kažu da je to nadležnost države, jedino Vlada Brčko Distrikta plaća osiguranje, što je dobar primjer.

Uvjetno rečeno, oni su se snašli, kazao je don Tomislav, te je manji broj vjerskih službenika osiguran, iako za vjeronauk u školama nemaju razumijevanje, jer u proračunu nije predviđeno da vjeroučitelji budu bolesni, da koriste bolovanje.

– Kada bi nam vjera bila polazište onome što radimo, govorimo, stvari bi bile puno bolje – zaključio je u izjavi za Fenu dr. Tomislav Mlakić, predsjednik Izvršnog odbora MRVBiH.

Prethodni članakIvo Andrić dobio kutak u Nobelovu muzeju
Sljedeći članakFOTO: Anto Radeljić potpisao za mađarski Gyirmot