Očekuje se velika podrška rukometašima BiH

Rasplet u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Svjetsko rukometno prvenstvo, koje će se održati u Kataru početkom sljedeće godine, odvija se povoljno i za reprezentaciju BiH, ali i za ljubitelje rukometa u Vitezu i u susjednim općinama. Domaćinstvo odlučujućih susreta, 2. siječnja s Latvijom i današnjeg (17 sati) s Estonijom, pripalo je Vitezu.

Vodeći u skupini

Prvi, vrlo važan susret, u prepunoj Gradskoj sportskoj dvorani reprezentacija BiH je teško, ali zasluženo pobijedila Latviju s 27:26, a u uzvratu je 5. siječnja pomalo i neočekivano, nadigrala i pobijedila 23:21 vrlo dobrog protivnika. BiH je vodeća u svojoj kvalifikacijskoj skupini s 4 boda prednosti ispred Latvije i Portugala, i samo je sportsko čudo može zaustaviti na putu k doigravanju za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Jer, reprezentaciji BiH danas u Vitezu protiv Estonije, koja je u dosadašnjim kvalifikacijama bez osvojenog boda, potreban je samo bod u što, baš nitko od boljih poznavatelja rukometnih prilika ne sumnja. Naprotiv, očekuje se sigurna pobjeda i nakon utakmice slavlje zbog tog velikog uspjeha koji reprezentaciju BiH dovodi na korak (dodatne kvalifikacije) do puta u Katar.

Povodom utakmice s Estonijom, kao i velikih pozitivnih rukometnih promjena u BiH, porazgovarali smo i s predsjednikom Rukometnog saveza BiH Nevenkom Hercegom:

– Bilo je više razloga zbog kojih smo se odlučili da naša reprezentacija odigra nekoliko kvalifikacijskih službenih utakmica upravo u Vitezu. U 2013. godini smo uspješno organizirali Svjetsko juniorsko prvenstvo u četiri bh. grada (Sarajevo, Zenica, Banja Luka i Ljubuški). Rukometni savez BiH djeluje u posljednje vrijeme jako dobro, način organizacije, sustav rada, zastupljenost i paritet na svim razinama donose dobre rezultate. Uspjeli smo osigurati dobre uvjete za rad našoj seniorskoj reprezentaciji, a svo to dobro ozračje se polako odražava na uspjehe reprezentacije. Za Vitez smo se odlučili zbog činjenice kako želimo popularizirati rukomet i u drugim manjim sredinama. Nova dvorana u tom mjestu posebno je prilagođena za kvalifikacijske utakmice, a u tom gradu se osnivaju ženski i muški rukometni klubovi, pa bi utakmice ove razine u Vitezu sigurno doprinijele popularizaciji ovog sporta među mladima – kazao nam je Nevenko Herceg, predsjednik RS BiH.

Podrška Markoviću

Izbornik rukometne reprezentacije BiH Dragan Marković uspješno je vodio svoje rukometaše u prethodnim mečevima. Samim tim opravdava ukazano povjerenje.

– Osobno mi je jako drago što je Marković ostavio tako dobar dojam na igrače. Mislim da on sjajno radi svoj posao. Izbornik ima našu punu podršku. U njegov se posao nitko ne miješa, a on opravdava to povjerenje. U posljednjih nekoliko utakmica nekoliko naših važnih igrača je bilo izvan stroja zbog ozljeda – dodao je Herceg. Iako postoji uvriježeno mišljenje kako bi BiH danas lako trebala pobijediti Estoniju.

– Iako je možda riječ o protivniku koji je realno igrački slabiji od nas, to ne znači da takvog protivnika trebamo podcijeniti. Iako smo Estoniju pobijedili u Talinu, danas u Vitezu moramo dati maksimum za pobjedu kako bi osigurali dodatne kvalifikacije – zaključio je Herceg.

M.D. / VL