Očekuje se rast plaća, ne samo u javnom, već i u privatnom sektoru

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je danas Srni da očekuje da će istovremeno sa najavljenim povećanjem plaća radnika u javnom sektoru doći i do povećanja plaća zaposlenih u privatnom sektoru.

On je istaknuo da rješenje koje bude postignuto vezano za najavljeno povećanje plaća treba omogućiti ravnopravan odnos radnika u javnom i privatnom sektoru.

“Očekujemo da će rješenje koje bude postignuto, i što se tiče javnog i privatnog sektora, omogućiti ravnopravan odnos radnika i u privatnom i u javnom sektoru i u tom smislu očekujemo da rješenje ide u pravcu ili smanjenja zbirne stope doprinosa ili povećanja neoporezivog dijela plaće na iznos od 1.000 KM”, rekao je Aćić.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske najavila razgovore sa poslovnom zajednicom o potencijalom povećanju plaća i u realnom sektoru, pogotovo u privatnom sekoru.

Ačić je izrazio očekivanje da će rješenja vezana za povećanje plaća stupiti na snagu u isto vrijeme, i za jedne i za druge radnike.

“Naša očekivanja idu u pravcu smanjenja oporezivanja rada, a posljednjih nekoliko dana su se pominjale ideje da se ide na povećanje neoporezivog dijela plate na 1.000 KM”, rekao je direktor Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On je ocijenio da će takvim rasterećenjem, kroz smanjenje oporezivanja rada, rasti i životni standard radnika u Republici Srpskoj.

“Rast plaća će se pozitivno odraziti i na produktivnost rada u Republici Srpskoj, očekujemo da ćemo biti konkurentniji na domaćem i stranom tržištu, a što je još bitnije, smanjiće se odliv domaće radne snage prema zemljama EU”, ukazao je Aćić.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je prije nekoliko dana da treba voditi računa da se uz povećanje plaća u javnom sektoru u Republici Srpskoj nađe mogućnost za rast plaća u privatnom sektoru i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Vlada najavila povećanje plaća za određene sektore.

Prema najavama iz Saveza sindikata Republike Srpske, vrlo je izvjesno najavljeno povećanje plaća radnicima u zdravstvu, MUP-u Republike Srpske, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, izuzev sudijama, a pregovori koji počinju ovoga tjedna trebali bi završiti do kraja svibnja izmjenama zakona i povećanjem plaća.