Očekuje se gradnja brze ceste Lašva – Donji Vakuf

Vlada KSB-a razmatrala informaciju o izgradnji brze ceste Lašva – Donji Vakuf

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) raspravljala je u četvrtak o statusu i daljnjim planovima u izgradnji brze ceste Lašva – Donji Vakuf, a ministar gospodarstva Sedžad Milanović napomenuo je kako se godinama priča o ovoj izgradnji, ali je naglasio da je završen dio glavnog projekta, za dionicu od Lašve do Nević Polja.
 
U fazi je raspisivanje javnog poziva za drugu dionicu od Nević Polja do Donjeg Vakufa i nadamo se da će tijekom ove godine projekt biti završen. Bilo je određenih problema i oni su riješeni kad je u pitanju dionica od Lašve do Nević Polja, a sljedeći korak bi bio da se raspiše javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju ove dionice i to bi trebalo uraditi tijekom ove godine, kazao je Milanović novinarima.
 
U informaciji iz Ministarstva gospodarstva KSB-a, koja je predstavljena ministrima, istaknuto je kako je Javno poduzeće “Autoceste FBiH” podnijelo zahtjev za izdavanje federalne urbanističke suglasnosti za dionicu brze ceste Lašva – Nević Polje, ali je postupak izdavanja prekinut od Federalnog ministarstva prostornog uređenja do okončanja postupka usuglašavanja Prostornog plana KSB-a sa Nacrtom Prostornog plana Federacije BiH.
 
JP “Autoceste FBiH” očekuje od KSB-a otklanjanje ovoga formalnog nedostatka kako bi se krenulo u daljnji proces realizacije projekta brze ceste, a ministar Milanović je rekao kako postoje tehnička pitanja koja je potrebno riješiti, ali da se tu ne radi o velikom problemu.
 
U informaciji je, također, navedeno da je glavni projekt za dionicu Lašva – Nević Polje iz 2013. godine u svim segmentima usklađen sa zahtjevima općina kroz koje ova dionica prolazi, ali da su ovih zahtjevi usporili projekt.
 
U cilju otklanjanja prepreka u izgradnji brze ceste, Vlada KSB-a donijela je odluku o osnivanju radne skupine kako bi bili ažurno rješavani problemi u realizaciji projekta brze ceste na relaciji Lašva – Nević Polje, a od JP “Autoceste Federacije BiH” zatraženo je da u svibnju bude organizirana javna prezentacija glavnog projekta.