Oca i sina na Vlašiću otrgnuli od bijele smrti

Mahir Muhić i njegov otac Ferid, mještani sela Mudrike, na obroncima Vlašića, jučer su u zadnji čas izbjegli bijelu smrt. Kako saznajemo od posjetitelja pansiona na Vlašiću, nakon petosatne potrage, zarobljene u snijegu pronašli su ih i spasili Goran Šarić, direktor Ski centra na Vlašiću i Zoran Čegar, pripadnik FMUP-a.

Mahir Muhić, koji je zadužen za postavljanje i održavanje vjetrenjače za proizvodnju struje na vrhu Vlašića, jučer iza podneva s ocem je krenuo da iznese opremu za vjetrenjaču. Prošli su Šantića klanac i potom upali u dubok snijeg. Već iznemogao Ferid Muhić je ostao, dok je njegov sin sa opremom produžio dalje ka vrhu Vlašića i ubrzo nestao.

Pošto se nijedan od njih nije javljao na mobitel, Šarić i Čegar su ih počeli tražiti na motornim sanjkama. Ferida Muhića su našli brzo jer je bio pored puta, izvukli ga na sigurno i rekli da krene prema pansionu.
„Ne mogu ići dolje dok je moj sin još u snijegu. Ako ga ne nađemo, hoću i ja da se smrznem“ odgovorio im je Muhić.
Njih trojica su na sanjkama pratili Mahirov trag, a kad se sanjkama više nije moglo dalje, razdvojili su se i krenuli pješke. Počeo je padati mrak i kad su već izgubili svaku nadu da će ga ugledati, Čegar je pronašao Mahira, koji je bio bez svijesti, u snijegu do vrata i spasio ga.

Zoran Čegar očigledno ima rijetku osobinu da se nađe u pravo vrijeme na pravom mjestu. Tako je skoro u sarajevskom naselju Grbavica u rutinskoj akciji spriječio provalu i priveo dio organizirane skupine iz Srbije koja je krala po Sarajevu.

DA / HB.org