Oboljeli od rijetkih bolesti spadaju među najranjivije skupine u društvu

U povodu 14. dana rijetkih bolesti, prefekt vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja uputio je svoju poruku.

Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson poruku je, kako je izvijestio Tiskovni ured Sv. Stolice, odaslao 28. veljače kada je obilježen XIV. Svjetski dan rijetkih bolesti.

Uvodno je istaknuo podatak kako je više od 6 000 bolesti klasificirano kao rijetke, od kojih je 72% genetskog porijekla i 70% ih počinje u djetinjstvu.

“Ljudi koji žive s rijetkim bolestima spadaju među najranjivije skupine u društvu. Mnoge od ovih bolesti su neizlječive i obično su kronične, progresivne, degenerativne i onesposobljujuće; heterogene su, pretežno se javljaju kod djece i zahtijevaju skupe tretmane”, naglasio je kardinal te ukazao kako takve bolesti budu i zanemarene zbog nedovoljnog medicinskog znanja, što otežava pravodobno postavljanje dijagnoze, pa je shodno tomu potrebno više vremena za prepoznavanje invaliditeta i pristup podršci koja je nužna takvim osobama, ne samo u pogledu zdravlja nego također ekonomskih, obrazovnih i socijalnih potreba.

Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson

“Sve to sprečava ovu našu dragu braću i sestre da se integriraju u društvo, ostvare svoj potencijal, aktivno sudjeluju u obiteljskom, radnom i društvenom životu, što je nužno za razvoj njihove osobnosti, generirajući tako diskriminaciju i usamljenost”, naveo je kard. Turkson napomenuvši kako je sve otežala aktualna pandemija Covid-19.

“Donositelji politika i institucije različitih razina, nacionalnih i međunarodnih, pozvani su zajamčiti pravo na zdravlje cijeloj populaciji, promicanjem međunarodne suradnje, razmjene znanja i održivijih i otpornijih zdravstvenih sustava koji ne zaboravljaju na potrebe najranjivijih i nikoga ne zapostavljaju”, istaknuo je pročelnik Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj poručivši kako je nužno promicati kulturu skrbi koja se temelji na promicanju dostojanstva svake ljudske osobe, solidarnosti sa siromašnima i bespomoćnima, općem dobru i zaštiti stvorenja (usp. Poruka pape Franje za LIV. Svjetski dan mira, 1. siječnja 2021.)

“Samo osiguravanjem pravednog i inkluzivnog pristupa skrbi i zdravstvenoj zaštiti za najugroženije, možemo izgraditi humanije društvo u kojem se nitko neće osjećati osamljen, napušten ili isključen. I upravo je ‘polazeći od društvene ljubavi moguće napredovati prema civilizaciji ljubavi, na koju se svi možemo osjećati pozvanima’ (usp. Fratelli Tutti, br. 183)”, naveo je kardinal potaknuvši sve da poglavito u korizmeno vrijeme iskazuju ljubavi prema onima koji pate, koji u snapušteni i ožalošćeni.

KT