Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanske županije

U okviru projekta “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanske županije”

U okviru projekta “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanske županije” koji financira njemačka fondacija Schüler Helfen Leben i UNICEF BiH, a realizira nevladina organizacija Genesis Project iz Banjaluke, u ovoj županiji je počelo snimanje jednominutnih filmova koje u potpunosti osmišljavaju djeca.

Vođeni tenerima iz Genesis Projecta, prve filmove snimili su učenici Osnovne škole “Brestovsko” i Osnovne škole “Kiseljak 1” u općtini Kiseljak. Do kraja travnja u snimanju će učestvovati i učenici iz Fojnice, Gromiljaka i Bugojna, a ukupno će biti snimljeno oko 40 filmova.

Specifičnost ovih filmova je u tome što ih u potpunosti snimaju djeca koja tijekom petodnevnog treninga prolaze kompletan proces snimanja kratkog filma: od osmišljavanja scenarija, preko odabira glumaca, lokacije do samog snimanja i režiranja.
Kroz same filmove, djeca se bave problematikom koja je dio njihovog svakodnevnog života, a tiče se tema poput dječijih prava, mirnog rješavanja sukoba, socijalne inkluzije, interkulturalnog dijaloga i slično.

Metodologiju jednominutnih filmova UNICEF u Bosni i Hercegovini, uz pomoć partnera iz nevladine organizacije Genesis Project, koristi kao novi model aktivnog uključivanja djece u rješavanju pitanja koja ih se tiču. Projekat “Obnova povjerenja među djecom, nastavnicima i roditeljima u podijeljenim školama Srednjobosanske županije” realizira se od veljače prošle godine u Kiseljaku, Busovači, Vitezu, Fojnici, Jajci, Bugojni i Gromiljaku.

Njegov osnovni cilj je stvaranje sigurnog okruženja u 16 škola obuhvaćenih projektom, a to se postiže kroz niz aktivnosti. Pored Jednominutnih filmova, s djecom se rade i interaktivne radionice vršnjačke edukacije, a radionice se realiziraju i s roditeljima te nastavnicima obuhvaćenih škola. U okviru projekta, u školama će se odigrati i edukativne interaktivne lutkarske predstave čiji je cilj da učenike educiraju o temama projekta na jedan zabavan i kreativan način.

Projekat se završava 30. travnja ove godine.