Obnova kuća u Kiseljaku iz projekta “Jedna HR županija – jedna obnovljena kuća u BiH”

U sklopu projekta “Jedna hrvatska županija – jedna obnovljena kuća u BiH”, pokrenutog od strane dopredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josipa Jerkovića, u Kiseljaku je potpisan Ugovor o financijskoj potpori između Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih osoba iz Bosanske Posavine zastupanog od strane predsjednika Pave Dujaka i Općine Kiseljak odnosno načelnika Mladena Mišurića Ramljaka.

Riječ je o udruženim sredstvima Šibensko – kninske županije i Općine Kiseljak kojim će se poboljšati stambene prilike za dvije višečlane interno raseljene obitelji.

Ideja je bila da svaka hrvatska županija iz RH donira novac za obnovu jedne u ratu oštećene ili uništene obiteljske kuće hrvatskih povratnika u BiH. Sudjelovanje u projektu obećale su brojne županije a sve se više uključuju i hrvatske općine iz BiH.

Naime, projekt je pokrenut na inicijativu dopredsjednika Jerkovića a implementira ga nevladina organizacija Savez za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine koja radi na održivom povratku i ostanku Hrvata prije svega u Posavini ali i drugih dijelova BiH.

Radovi na obnovi dviju kuća u Kiseljaku kreću odmah, ovisno od vremenskih prilika, potvrdio je načelnik Mišurić-Ramljak. Naime, obje obitelji su prognane iz Vareša u Kiseljak, i nisu u mogućnosti same dovršiti započete kuće stoga će Općina Kiseljak donirati 10 000 KM a županija iz RH dodatnih 30 000 KM.