Obljetnica osnutka 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a

U ponedjeljak, 18. siječnja, u Kiseljaku je dostojanstveno obilježena 27. obljetnica osnutka 3. gardijske motorizirane brigade HVO-a “Jastrebovi”.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca pred spomenikom u vojarni, odavanjem vojničke počasti poginulim pripadnicima brigade i molitvom odrješenja za pokojne koju je predvodio kancelar Vojnog ordinarijata don Josip Tadić, koji privremeno mijenja nedavno preminuloga vojnog kapelana don Jakova Pavlovića.

Potom je u župnoj crkvi Sv. Ilije proroka u Kiseljaku svetu misu predslavio apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Tumačeći odlomak iz poslanice Hebrejima o Isusu velikom svećeniku i o svećeničkoj službi općenito, koji se toga dana naviješta kao misno čitanje, mons. Vukšić je naglasio kako je svaki svećenik, po uzoru na Isusa, posrednik između Boga i ljudi te da nitko ne postaje svećenik sam od sebe nego onaj tko je pozvan od Boga.

“On se postavlja za ljude da prinosi darove i žrtve za njihovo obraćenje i spasenje, suosjeća s ljudima u njihovu stanju jer i sam je zaogrnut slabošću te prinosi molitve i za sebe i za narod”, rekao je nadbiskup Tomo koji je na kraju mise pozvao okupljene vjernike na molitvu za svoga nekadašnjeg kapelana pok. don Jakova Pavlovića te predstavio novoga vojnog kapelana don Ljubu Zeleniku koji će voditi pastoralnu brigu za vjernike u Kiseljaku i Tuzli.

Inače, na svetoj misi sudjelovali su svećenici Kreševakog dekanata, njih desetak, te predstavnici Ministarstva obrane BiH na čelu sa zamjenikom ministra obrane Mijom Krešićem. Nazočili su i predstavnici OS BiH predvođeni dvojicom hrvatskih generala Ivicom Jerkićem i Markom Stojčićem. Na ovoj obljetnici su sudjelovali predstavnici civilnih i političkih struktura te ostali vjernici kiseljačkog kraja.

Ž.I., KT

Prethodni članakCijepljeni i oni koji su preboljeli COVID imuni na mutirane viruse?!
Sljedeći članakU Ustikolini novi izbori, za Travnik se još ništa ne zna