Obljetnica obilježavanja terorističkog čina i početka terora Armije BiH nad Hrvatima Zenice

Hrvati Zenice se svakoga 15. travnja prisjećaju najtežih dana u bližoj povijest svoga grada. Naime, na današnji dan 1993. godine u zeničkom naselju Podbriježje pripadnici odreda El mudžahid iz sastava 3. korpusa Armije izvršili su teroristički čin tako što su zaustavili vozilo tadašnjeg zapovjednika HVO brigade „Jure Francetić“ iz Zenice, pratnju na svirep način ubili, a zapovjednika kidnapirali i odveli u nepoznatom pravcu.

Ubijeni su pripadnici HVO, Zenica, Anto Zrnić, Ivica Vidović, Tihomir i Marko Ljubić, sinovi svoga grada i dragovoljci domovinskog rata, koji su nosili odoru HVO-a i branili svoj grad i državu BiH. Tom prigodom je ubijen i slučajni prolaznik, musliman, svjedok događaja.

Danas je u organizaciji Udruga HVO-a iz Domovinskog rata grada Zenice služena sveta misa za poginule branitelje HVO-a u župnoj crkvi sv. Ilija. Svetu misu je predvodio fra Marko Kepić, a na mjestu ubojstva pripadnika HVO položeni su vijenci, upaljene svijeće i služeno opijelo od strane župnika fra Zdravka Anđića.

Čin polaganja vijenaca su učinili obitelji ubijenih pripadnika HVO, Udruge HVO-a Zenice, ratni zapovjednici HVO Zenice brigadir Živko Totić, pukovnik Željko Ljubanić i Duško Grubešić, ratni zapovjednik brigade Nikola Šubić Zrinski iz Busovače te politički predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom HDZ BiH i HDZ 1990 iz Zenice.

„Sjećajući se tih teških dana ratne 1993. danas sa sigurnošću možemo reći, da je ubojstvo pripadnika HVO u Podbrežju bio dio jednoga šireg plana muslimanskog rukovodstva. Uništenje HVO-a Zenice, progon Hrvata Zenice i nastavak napada i ofenzive na Lašvansku dolinu i dalje niz Neretvu do Ploča, kao što je tada govorio i obećavao  Sefer Halilović osumnjičenik za mnoge zločine nad Hrvatima BiH svome predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Rezultat agresije Armije BiH u Zenici koja je počela od 15. travnja, a kulminirala sveopćim napadom 18. travnja 1993. godine je progon oko 15 000 Hrvata, ubojstva zarobljenika, vojnika i civila, paljenje i uništavanje kuća i naselja, zarobljavanje, zatočenja, mučenja i silovanja. Za neke zarobljene koji su poslije likvidirani i danas ne znamo gdje su skončali, iako se znaju svi nalogodavci, politički i vojni gospodari rata grada Zenice. Izgovor za agresiju na HVO Zenice za obične Zeničane je u Gebelsovskom maniru izmišljena priča kako je bojna HVO Zenice u Stranjanima napala postrojbu Armije koja se vraćala s vlašičkog ratišta“, danas se čulo od naših sugovornika u Zenici.

Tijekom rata, a poslije progona iz svoga grada  pripadnici HVO Zenice su nastavili borbu i obrani Lašvanske doline, te oslobađanju BiH u okviru hrvatskih snaga koje su sačinjavali HV i HVO i na kraju rata su imali 134 poginula i preko 200 ranjenih, a dvoje se vode kao nestali.

Obitelji i normalni građani države BiH i danas čekaju da se odgovorni za agresiju i zločine u Zenici dovedu pred lice pravde. Imena odgovornih, postrojbe Armije BiH, sve je poznato i uredno proslijeđeno nadležnim  institucijama, valjda se čeka „politički trenutak“.

„U danima mjeseca travnja kada se obilježavaju tužne obljetnice u Središnjoj Bosni, ali i obljetnica utemeljenja pobjedničke vojske HVO-a moramo ponovno istaći našu obvezu govorenja prave i jedine istine sudjelovanju Hrvata i HVO u domovinskom ratu“, navode Hrvati Zenice.

Prethodni članakU prevrtanju motokultivatora kod Turbeta smrtno stradao muškarac
Sljedeći članakEna Rajković osvojila srebro, Lara Jurčević i Erika Grabovac broncu u Banja Luci