Obljetnica “Božićne utakmice”: Prije sto godina Nijemci i Britanci zaustavili su rat zbog

Ovog Božića slavi se još jedna obljetnica navodne, nikad dokazane, ali prema zapisima nekih vojnika jedne od najneobičnijih nogometnih utakmica svih vremena. Iako možda i prenapuhana, priča je kao takva izuzetno zanimljiva mnogim medijima diljem svijeta, prigodna za blagdansko ozračje.

Prema napisima iz sačuvanih dnevnika vojnika toga vremena, ponajviše iz onog Roberta Hamiltona, kapetana Kraljevskog bataljuna iz Warwickshirea, zaključuje se da je su na Božić 1914. utakmicu odigrali njemački i engleski vojnici. Mjesto radnje je, pretpostavlja se, Frelinghien, gradić na sjeveru Francuske, a u punom jeku je u to vrijeme Prvi svjetski rat. Na Božić, međutim, rata nije bilo. Bilo je nogometa.

Božićne pjesme dovele do primirja

Sve je krenulo time što su Nijemci iz pošiljki od doma složili improvizirane ukrase, okitili improvizirane jelke i krenuli s pjevanjem božićnih pjesama. Britancima nije dugo trebalo da se pridruže duhu primirja, a komunikacija pojedinaca ubrzo je dovela do nalaženja vojnika na tzv. ničijoj zemlji, u neutralnoj zoni.

Prekid vatre označio je početak druženja. “I tako smo svi bili izvan rovova u neutralnoj zoni, kad smo odjednom ugledali njemačkog vojnika kako nabija loptu. Nismo se zapravo ni snašli, a već smo igrali nogomet”, priča je Johanessa Niemanna, svjedoka tadašnjih događaja, ujedno zapovjednika 133. britanske saksonske pukovnije. Inače, u to vrijeme obje su vojske u svojim redovima imali i osobe koje su se bavile ovom igrom, čiji je razvoj do današnje popularnosti tada bio tek u povojima piše index.hr.

“Sretan i neobičan Božić”

Ovom događaju knjigu je posvetio Pehr Thermaenius, zove se “The Christmas Match: Football in No Man’s Land 1914 “, a u njoj opisuje kako je polje nedaleko od Frelinghiena bilo gotovo idealno za nogomet, bilo je pošteđeno granatiranja i ostalih oštećenja.

“Nije bilo baš idealno za igru jer je tlo bilo smrznuto, ali dobili smo ih 3:2”, tvrdnje su jednog od njemačkih vojnika, a do danas traju prijepori koji je rezultat zapravo bio, kao i koliko je susreta ukupno odigrano.

Na 100. obljetnicu “Božićne utakmice” britanski trgovački lanac Sainsbury’s objavio je prigodnu reklamu, a jubilej je posebnim videom obilježila i UEFA.

Izvor