Obitelji u BiH imaju korist od poboljšanja energetske efikasnosti

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala je ulaganja u vrijednosti više od 1.1 milion EUR u zelene tehnologije u kućanstvima kroz Program financiranja zelene ekonomije (GEFF) u Bosni i Hercegovini.

GEFF ima za cilja da reducira utrošak energije u stambenom sektoru, smanji zagađenosti zraka, te poboljša komfor življenja. Od početka programa u BiH više od 300 obitelji je poboljšalo energetsku efikasnost i umanjilo iznos računa za energiju investiranjem u zelene tehnologije kroz GEFF program. Građani BiH najčešće investiraju u PVC prozore i vrata, kotlove na biomasu i termalnu fasadu.

Za korisnike GEFF programa Europska unija (EU) je osigurala bespovratni poticaj u iznosu od 15% do 20% od vrijednosti iznosa kredita putem partnerskih financijskih institucija: UniCredit banka Mostar, UniCredit banka Banja Luka, Sparkasse banka i MKF Partner.

GEFF program razvio je Tehnološki selektor, online katalog odobrenih energetski efikasnih proizvoda kao što su izolacija, prozori i vrata, kotlovi, toplotne pumpe, solarni kolektori/solarni grijači vode, fotonaponski sistemi, rasvjeta, ventilacija, klimatizacija, frižideri i zamrzivači, spremnici tople vode. Trenutno se na Tehnološkom selektoru može naći više od 4.000 energetski efikasnih proizvoda od preko 1.000 različitih proizvođača i prodavača. Svi proizvođači i trgovci zelenih tehnologija mogu dodati svoje proizvode na Tehnološki selektor. Tehnološki selektor omogućava proizvođačima i prodavačima zelenih tehnologija da unaprijede svoje poslovanje povezujući se sa više kupaca.

Financijska sredstva u iznosu od 85 miliona EURA osigurana su u okviru EBRD Programa financiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan. Program je zajednička inicijativa EU, bilateralnih donatora i zemalja koje surađuju u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i provodi se u partnerstvu s Sekretarijatom Energetske zajednice. Federalno ministarstvo financija Austrije pružit će poticaje i tehničku podršku za ulaganja u zelene tehnologije.

Od početka svog poslovanja u Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila 2.1 milijardu EUR u gotovo 150 projekata u zemlji. Banka se fokusira na podršku restruktuiranju i širenju lokalnog privatnog sektora, stvaranje jačih veza sa regionalnim tržištima i promoviranje efikasnijeg i održivog korištenja energije i resursa.

  • GEFF u BiH podržava ulaganja u zelene tehnologije u domaćinstvima
  • Preko 1.000 vendora sa više od 4.000 energetski efikasnih tehnologija dostupni na GEFF online katalogu Tehnološki selektor
  • Financijska sredstva u iznosu od 85 miliona EUR osigurana u okviru EBRD Programa financiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan.
Prethodni članakBiH “uvozi” ekonomiste, strojarske, građevinske i elektroinženjere
Sljedeći članakHaloterapija u turističkom kompleksu „Čardaci“