Obilježeno dvadeset godina od zločina nad Bošnjacima u Ahmićima i godišnjica stradanja Hrvata Viteza

Svetom misom zadušnicom za sve poginule i ubijene, u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu, koju je predvodio župni vikar, fra Stjepan Pavličić, s cvijećem i upaljenim svijećama uz spomen-križ na ulazu u groblje Topala, nadomak Viteza, te s dužnim pijetetom, Vitežani su u utorak obilježili dvadesetu godišnjicu početka krvavog muslimansko-hrvatskog rata u Vitezu, koji se nešto kasnije proširio na cijelo područje srednje Bosne.

Cvijeće su položili i svijeće upalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te predstavnici političke, izvršne i zakonodavne općinske vlasti. Među njima bili su i predsjednica županijske Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Viteza, Ljubica Garić i zamjenica ministra obrane BiH i visoka dužnosnica HDZ BiH, Marina Pendeš.

Krvavi međunacionalni rat koji je počeo 16. travnja 1993. godine, trajao je 316 dana i cijelo to vrijeme Lašvanska dolina, s blizu 70 tisuća Hrvata, među kojima je uz domicilne bilo i više tisuća prognanih iz Travnika, Zenice…, bilo je u potpunoj blokadi, opkoljeno i stalno napadano od višestruko brojnijih muslimanskih snaga u čijim su se redovima borili i „Allahovi ratnici” – mudžahedini, pristigli iz arapskih zemalja. A obranu Lašvanske doline, ili je bolje reći veći njezin dio, Hrvati su platili s blizu dvije tisuće poginulih i ubijenih vojnika, djece, žena i staraca. Sa svojih ognjišta iz dijelova općina Busovača, Vitez i Novi Travnik, te s velikog područja općine Travnik, prognano je oko 30 tisuća Hrvata, a njihova imovina je opljačkana, oštećena ili potpuno uništena. Na žalost, još uvijek na svoje posjede nije se vratilo više od 15 tisuća prognanih i mnoga hrvatska sela potpuno su prazna i zarasla u korov.

Na žalost, tog dana i narednog 17. travnja, pripadnici HVO-a počinili su stravičan zločin u Ahmićima, kada je u snažnom napadu na ovo strateški važno selo poginulo i ubijeno, prema podacima bošnjačke strane, 116 civila – djece, žena i staraca, a selo je srušeno i popaljeno. No, nedvojbeno je bilo, tvrdi hrvatska strana, i oružanog vojničkog otpora, a što potvrđuje i nekolicina poginulih i ranjenih pripadnika HVO-a, a što, ni u kom slučaju, ne opravdava i ne umanjuje počinjeni stravični zločin.

U povodu dvadesete godišnjice zločina u Ahmićima, u groblju u dijelu Viteza koji se zove Mahala, dužnu počast ubijenim i poginulim, molitvom su ukazali rodbina, prijatelji, sugrađani i predstavnici političke i izvršne vlasti koje su predvodili općinski načelnik Viteza, Advan Akeljić, srednjobosanski županijski premijer, Tahir Lendo i potpredsjednik SDA, Travničanin, Salko Selman. Prisutni su bili i brojni visoki dužnosnici Islamske vjerske zajednice na čelu s travničkim muftijom, Nusretom efendijom Abdibegovićem.

U popodnevnim satima u naselju Ahmići otkriveno je novoizgrađeno memorijalno spomen-obilježje podignuto u spomen na žrtve te velike tragedije.

Zvonimir Čilić / VL

{youtube}6f2-R3vVqI4{/youtube}

23