Obilježena treća godišnjica borbe hrabrih žena za rijeku Kruščicu

Na Mostu hrabrih žena Kruščice obilježena je godišnjica borbe ovih žena protiv izgradnje hidroelektrane na istoimenoj rijeci.

Žene Kruščice obilježile su treću godišnjicu kako su svojim tijelima obranile rijeku Kruščicu u Vitezu od gradnje mini hidroelektrane, a pokrenuli su i građansku inicijativu za zaštitu Kruščice kojom traže od Vijeća i nadležnih da u prostornom planu budu brisane mini hidroelektrane s ove rijeke, piše akta.ba.

Predsjednica Udruženja “Bistro” Maida Bilal podsjetila je da je početak borbe bio na ljeto 2017. godine, kada je lokalni učitelj preko Facebook stranice objavljivao obavještenja da se u ovom mjestu žele izgraditi dvije mini hidroelektrane.

“Čim sam došla u BiH priključila sam se mještanima. Tada je već bio 2.8. prvi dolazak mašina, a 24. informacija da će doći investitori… tada se desio taj kobni napad specijalnih jedinica SBK na žene. Strašno je prisjećati se te agonije i scena jer nisam mogla vjerovati da štite interese privatnog investitora. Borimo se, u početku smo angažovali advokata. Ali vidite, država, sudstvo, policija… Mi smo bile 503 dana uz svoju rijeku, čuvale je danonoćno”, napomenula je ona.

Iako su žene u fokusu ove borbe i danas, ona je podsjetila da su sve vrijeme uz njih bili i muškarci koji su ih štitili i pomagali im.

Rekla je da je iskorištena pandemija koronavirusa, te je investitor podnio zahtjev za novim dozvolama.

“Sudski proces još traje i nije mi jasno kako Ministarstvo može zaprimiti zahtjev”, kaže ona.

Kaže da lokalna zajednica, posebno stanovništvo, moraju biti prva stepenica u ovakvim situacijama.

“Želimo da se lokalna zajednica pita, stanovništvo prvenstveno i želimo razvoj turizma”, poručila je ona.

Tahira Tibold, predsjednica mjesne zajednice Kruščica, rekla je da nije sigurna šta reći na traženje nove dozvole.

“Možda je najbolje da šutimo. Tri godine se borimo s pogrešnim odlukama ministarstava za ovu mini hidroelektranu… Mi ovu vodu ne pijemo, piju je Zenica i Vitez, a mi je nemamo i oni nas lažu 50 godina da ćemo je dobiti. Mi nećemo ni imati vode ako se nešto ne učini za zaštitu šume jer je povezano jedno s drugim. Žene Kruščice su se izborile za nešto što je trebala država, jer bez vode niko ne može živjeti”, poručila je ona.

Usvojena Deklaracija o zaštiti rijeka

Podsjetimo da su žene Kruščice osvojile nagradu organizacije EuroNatur za 2019. godinu za svoju borbu protiv gradnje dvije male hidroelektrane.

One su blokirale most preko ove rijeke i tako spriječile građevinske mašine svojim tijelima.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je krajem lipnja ove godine Deklaraciju o zaštiti rijeka i zaključak o zabrani daljnje gradnje malih hidroelektrana u Federaciji BiH, te reviziju do sada izgrađenih.

Tim zaključkom Vlada Federacije BiH zadužena je da, u roku od tri mjeseca, izvrši analizu i predloži zakonske izmjene koje će to omogućiti.