Obilježena godišnjica smrti Marka Martinovića – Cara

S puno sjete i poštovanja, nekolicina bliskih prijatelja članova HKD Napredak predvođenih predsjednikom Zoranom Kupreškićom, Udruge mladih „Enter“ na čelu s Ivanom Sajevićem i profesora Srednje škole Vitez predvođenih ravnateljem Borisom Marjanovićem i Vatroslavom Matićem, obilježili su jedanaestu godišnjicu smrti poznatog bosanskohercegovačkog i hrvatskog prozaiste i pjesnika, Marka Martinovića Cara. Naime, u ponedjeljak predvečer posjetili su Carevo vječno počivalište na Gradskom groblju u Vitezu, položili cvijeće, upalili svijeće i molili za njegovu dušu.

Uz Carev grob evocirali su i uspomene na nezaboravnog prijatelja, boema, vrhunskog majstora kratke priče, dobitnika brojnih književnih nagrada i priznanja, među kojima i Zlatne povelje Matice hrvatske (1996.) za zbirku kratkih priča, „Isus u podrumu“.

Ovom je prilikom, uz Carev grob, oživljena ideja, svojevremeno pokrenuta pa zastala, postavljanja spomen-poprsja Marka Martinovića Cara u središtu Viteza „nezaobilaznoj bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj književnoj vrijednosti“, kako je jednom prilikom kazao pjesnik Krešimir Šego, kao i književnog natječaja kojaga je nekoliko godina uspješno realizirala Udruga mladih Enter u suradnji s HKD “Lašva”.

Marko Martinović Car rođen je 8. ožujka 1993. godine u travničkoj župi Dolac, ali je najveći dio života proveo u Vitezu gdje je i umro 22. rujna 2003. godine. Objavio je desetak naslova proze i poezije, a uvršten je u antologiji „Hrvatska proza u BiH od Matije Divkovića do danas“, priređivača Veselka Koromana.

Zvonimir Čilić