Obilježena godišnjica pogibije Ilije Petrovića i Josipa Kurevije, prvih žrtava viteškog HVO-a

Hrvatski branitelji Ilija Petrović i Josip Kurevija prvi su dali život za obranu središnje Bosne.

Prije dvadeset dvije godina, točnije 3. svibnja 1992. godine, poginuli su pripadnici viteškoga Hrvatskoga vijeća obrane, Ilija Petrović i Josip Kurevija. Njih dvojica su ujedno i prvi hrvatski bojovnici poginuli u Lašvanskoj dolini u borbi protiv srpskih paravojnih snaga i pripadnika tzv. JNA.

Život su izgubili pri zauzimanju skladišta naoružanja JNA u Slimenima, u općini Travnik, kada je ranjeno još devet pripadnika HVO-a i HOS-a Vitez.

U akciji zauzimanja skladišta naoružanja sudjelovale su postrojbe HVO-a na čelu s Filipom Filipovićem, te tadašnji zapovjednik Općinskog stožera HVO-a, poslije zapovjednik „Viteške“ brigade HVO-a Mario Čerkez i jedinice HOS-a Vitez sa zapovjednikom, pokojnim, Darkom Kraljevićem.

U spomen na ovaj događaj izaslanstvo OO HDZ BiH Vitez u nedjelju je zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata posjetilo viteška groblja Mali Mošunj i Kraljevica, gdje su s obiteljima poginulih odali počast prvim žrtvama HVO-a iz Viteza.

U spomen na prve žrtve Viteza danas u središtu Viteza dvije ulice nose ime Josipa Kurevija (kraj OŠ “Vitez”) i Ilije Petrovića (ulica kraj SŠ “Vitez”).