Obilježena godišnjica početka opsade Armije RBiH na Vitez i krvavog rata

Svečano i dostojanstveno u utorak je u Vitezu obilježena dvadesetšesta godišnjica početka krvavog muslimansko-hrvatskog rata u Vitezu, a nešto kasnije u cijeloj Lašvanskoj dolini.

Naime, u organizaciji koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO općine Vitez u utorak, 16. travnja 2019. godine obilježena je obljetnica početka agresije Armije BiH na općinu Vitez.

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a, predstavnici općinskih, županijskih, federalnih i državnih struktura vlasti – političkih, izvršnih i zakonodavnih -, tim su povodom položili cvijeće i upalili svijeće uz spomen-križ podignut na ulazu u groblje Topala. Među njima bili su i Ljubica Garić, predsjednica županijske Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja, Boris Marjanović, federalni parlamentarni zastupnik i Marina Pendeš, ministrica obrane Bosne i Hercegovine. Uz spomen-križ prigodnu molitvu za sve poginule u Domovinskom ratu, predvodio je viteški kapelan, fra Nikica Tomas. Svi su oni pohodili i spomen obilježje podignuto ispred sjedišta viteške HVIDR-a u spomen na sve poginule i nestale Hrvate u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu. Položili su cvijeće i upalili svijeće.

Krvavi međunacionalni rat koji je poče u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine, trajao je 316 dana, sve do potpisa Vašingtonskog sporazuma a cijelo to vrijeme Vitez i Lašvanska dolina, s više od 60 tisuća Hrvata, bili su u potpunoj blokadi opkoljeni i stalno napadani od višestruko brojnijih muslimanskih snaga u čijim su se redovima borili i „Alahovi ratnici“ – krvoločni mudžahedini, pristigli iz arapskih zemalja..

Obranu Lašvanske doline, nadljudskim naporima, Hrvati su platili s blizu dvije tisuće poginulih, dok su samo u obrani Viteza poginula 653 branitelja i civila, među kojima je bilo više desetaka djece, žena i staraca. Samo u obrani Viteza ranjeno je više od dvije tisuće branitelja, 645 ih je sa statusom invalida, ostalo je 328 udovica, 451 dijete bez jednog ili oba roditelja. Ostala je prava pustoš u gradovima i selima Lašvanske doline, u dušama i srcima preživjelih

No, tog dana i narednog 17. travnja, pripadnici HVO-a počinili su teški zločin u Ahmićima, o čemu smo već pisali u prethodnoj vijesti, kada je u snažnim napadima na ovo strateški važno selo.poginulo i ubijeno više od stotinu civila – djece, žena i staraca – ali i vojnika. Selo je srušeno i popaljeno..

U povodu godišnjice ove velike tragedije, u groblju u dijelu Viteza zvanom Mahala, gdje je pokopan najveći broj žrtava i uz spomen-obilježje podignuto u obnovljenom selu Ahmići prigodno se molilo i klanjalo žrtvama. A to su činili rodbina, prijatelji, sugrađani i predstavnici političkih struktura vlasti svih razina i brojni ugledni dužnosnici Islamske vjerske zajednice.