Obilježena devetnaesta godišnjica osnivanje zeničke brigade HVO-a

Skromno i dostojanstveno Hrvati Zenice u četvrtak poslije podne obilježili su 19-tu godišnjicu osnivanja brigade HVO-a „Jure Francetić“.

Uz spomen-obilježje podignuto u Gradskom groblju „Crkvice“ u znak sjećanja na poginule branitelje, predvođeni prvim zapovjednikom brigade, umirovljenim brigadirom Živkom Totićem, položili su cvijeće i upalili svijeće. To su učinili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici dva HDZ-a i predsjednik Matice hrvatske, podružnica Zenica, Ferdo Bošnjak. Molitvu opijela, uz spomen-obilježje, predvodio je župnik zeničke župe Sv. Ilije, fra Slavko Petrušić.

Zenička brigada „Jure Francetić“ HVO-a, osnovana je 18. prosinca 1992. godine u zeničkom prigradskom naselju Čajdraš. Skupa s postrojbama Armije BiH, tadašnjim ratnim saveznikom, borili su se protiv srpskog agresora sve do 18. travnja 1993. kada su, nakon napada nadmoćnijih snaga A BiH i nakon žestokih borbi, morali napustiti svoju Zenicu. Skupa s pripadnicima brigade, povuklo se ili je prognano oko 15 tisuća Hrvata i svi su, tada, utočište našli u Lašvanskoj dolini. Njihova imovina je opljačkana i uništena, a oko 300 zarobljenih vojnika i uglednih civila hrvatske nacionalnosti, mučeno je i ponižavano u logorima A BiH, posebno u zloglasnoj Muzičkoj Školi.

Pripadnici brigade „Jure Francetić“, nastavili su se boriti u opkoljenoj Lašvanskoj dolini, gdje su se iskazali hrabrošću i odlučnošću, a predvodio ih je mladi ratni zapovjednik, Željko Ljubanić.

Ukupno 133 pripadnika ove brigade su poginula, dvojica se vode nestalim, a oko 300 ih je lakše ili teže ranjeno. Više od 10 tisuća Hrvata Zenice nisu se vratili na svoje i u svoje opustošene posjede i domove.

Zanimljivo je, prvi poginuli pripadnik ove brigade, Zorko Žepačkić, život je izgubio 18. 8. 1992. godine u borbama sa srpskim agresorom braneći Jajce, a i zadnje žrtve ove brigade, Marijan Jonjić, Anto Suknjov, Valentin Lekić i Ljupko Kolak, živote su izgubili također u borbama sa srpskim snagama 30. 6. 1995. na Dinari, na planini Šator.
No, najviše ih je poginulo u Lašvanskoj dolini, posebno u Vitezu, u borbama s pripadnicima A BiH u čijem su se sastavu borili i mudžahedini iz sastava zloglasne postrojbe „El mudžahid“ iz sastava 7. muslimanske brigade, Prvog korpusa A BiH.

Zvonimir Čilić / VL