Obilježena 29. obljetnica Viteške brigade HVO-a

Danas je obilježena 29. obljetnica Viteške brigade HVO-a. Obljetnica je obilježena služenjem svete mise zadušnice i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred Spomen obilježja kod zgrade Općine Vitez, prenio je Radio Vitez.

Ovogodišnji program obilježavanja uvjetovan je aktualnom epidemiološkom situacijom, što nije spriječilo predstavnike općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnike izvršne i političke vlasti svih razina, Ministarstva obrane BiH, zapovjednike i pripadnike bojni i satnija Viteške brigade i ostale okupljene da na prigodan način odaju počast poginulim pripadnicima ove Brigade.

Podsjetimo, tijekom 316 dana Domovinskog rata u Vitezu je poginulo ili ubijeno 653 pripadnika HVO-a i civila, a više od 2 000 je ranjeno.

Dan Viteške brigade znak je sjećanja na prvo postrojavanje prve postrojbe u hrvatskim odorama na mjesnom nogometnom igralištu u Šantićima kod Viteza 18. rujna 1991. godine. Brigada je, neuobičajeno, činilo pet bojni.

Viteška brigada bila je vojna postrojba u sastavu Zbornog područja Vitez, koja je kasnijom reformom preimenovana u 92. Domobransku pukovniju Vitez.