Obilježena 29. obljetnica ratnog zločina Armije BiH nad Hrvatima u Križančevu Selu

Svetom misom u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravici u četvrtak je započelo obilježavanje stradanja Hrvata u Križančevu Selu. Obljetnica je nastavljena komemorativnim mimohodom do spomen obilježja i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Sveto misno slavlje za žrtve Križančeva sela, kao i opijelo na spomen obilježju, predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka. Obljetnici su nazočili brojni dužnosnici HDZ-a BIH i HNS-a BiH, predvođeni aktualnim predsjednikom FBiH i prvim zamjenikom ZD PS BiH Marinkom Čavarom.

I ova, 29. obljetnica protekla je u sjeni pitanja, kada će i hoće li krivci odgovarati za sve zločine počinjene nad Hrvatima Viteza i Lašvanske Doline.

U napadu Armije BiH poginula su 34 vojnika i civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je bilo i žena i staraca, dok je 30 vojnika zarobljeno i odvedeno u selo Počulica, na sjevernom dijelu općine Vitez, a kasnije u Zenicu gdje im se, jedno vrijeme, gubi svaki trag. A 39 dana nakon zarobljavanja, pod pritiskom obitelji nestalih, hrvatske javnosti, UNPROFOR-a i MCK, bošnjačka strana predala je tijela zarobljenih 22. prosinca u Križančevu Selu. Sva tijela su bila strahovito masakrirana, s lomovima ekstremiteta, rebara, grudnoga koša, vilica, lubanje…, vidljivi su bili brojni tragovi mućenja…, i sve je to zabilježeno foto i videozapisima, te u zapisniku liječničkog povjerenstva za identifikaciju masakriranih tijela, na čelu s primariusom dr. Franjom Tiboldom.

Dugo se po pitanju procesuiranja ovoga zločina nije ništa događalo, a 2015. godine inicijativu za pokretanje procesuiranja zločina u Križančevom Seu Tužiteljstvu BiH uputio je tadašnji zastupnik u Saboru KSB, Ivan Sajević. Za ovaj strašni zločin Armije BiH u Križančevu selu tek je 2019. godine podignuta optužnica protiv osmorice nekadašnjih pripadnika i zapovjednika Armije BiH. Suđenje u ovom procesu još uvijek traje.