Obilježena 28. obljetnica zločina nad Hrvatima Uzdola

U utorak, 14. rujna na Uzdolu obilježena je 28. obljetnica zločina nad Hrvatima Uzdola koju su počinili pripadnici Armije BiH.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca u Memorijalnom centru i razmatranjem o križu kada su pročitana imena svih poginulih.

Vijence su položili članovi obitelji ubijenih, izaslanstva: Općine Prozor-Rama, Udruge Treća bojna i branitelja Uzdola, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, Oružanih snaga BiH.

Potom je misu za sve ubijene, na vanjskom oltaru u župnom dvorištu, predvodio vlč. Ljubo Zadrić, domaći sin iz župe Prozor koji se nalazi na poslijediplomskom studiju u Rimu. S njim u koncelebraciji bilo je još 10-ak svećenika, među kojima i novi uzdolski župnik vlč. Ivan Ivančević.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, tijekom prigodne propovijedi vlč. Zadrić posebno je naglasio jednu Božju zapovijed: „Ne ubij. Zapovijed je koja se nalazi u sredini deset Božjih riječi. Na Uzdolu je to s posebnim značajem“, posvijestio je vlč. Ljubo.

Kako prenosi Ramski vjesnik, misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor župe Prozor.

Nakon mise svoju zahvalu za pomoć u obilježavanju obljetnice uputio je župnik Ivančević, a u Memorijalnom centru potom je izmoljeno opijelo za sve ubijene Uzdoljane.

Iako je za ovaj zločin – koji su počinili pripadnici Prozorskog samostalnog bataljona Armije BiH osuđen po zapovjednoj odgovornosti tadašnji komandant Enver Buza, rodbinu i sve druge Uzdoljane muči što nisu kažnjeni stvarni nalogodavci akcije Neretva 93 i  izvršitelji zločina.

J.P., KT

Prethodni članakKOLUMNA ZVONIMIRA ČILIĆA: Fra Mirkova lutanja i Cerićeve laži i nebuloze
Sljedeći članakNa Oxfordu razvili moguće cjepivo za rak