Obilježena 27. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Ahmićima

“Prije 27 godina na današnji dan u Ahmićima se dogodio pokušaj lokalnog genocida, jer je cilj bio potpuno istrebljenje civilnog stanovništva”, rekao je danas predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je prisustvovao obilježavanju tog zločina nad Bošnjacima.

“Imamo dug prema stanovništvu u Ahmićima, a to je da se ti direktni izvršioci identificiraju i kazne te da se tijela ubijenih pronađu i pokopaju. Još uvijek tridesetak tijela nije pronađeno”, kazao je Izetbegović.

Važno je, napominje, imati odnos prema žrtvama i počiniocu podsjećajući na odnos Hrvatske prema haškom osuđeniku Dariju Kordiću te je Izetbegović ocijenio da bi i lokalna zajednica u Vitezu trebala imati drugačiji odnos i prema žrtvama, ali i općenito prema stanovništvu Ahmića.

“Obzirom da to izostaje već decenijama, Federalna vlada odnosno Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica moralo bi pokazati više brige prema Ahmićima”, zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Danas u mjestu Ahmići se sjećamo i odajemo poštovanje za 116 mučki ubijenih građana i nikada ih nećemo zaboraviti”, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, sudjelujući u obilježavanju 27. godišnjice zločina u Ahmićima u kojem je prema podacima ubijeno 116 Bošnjaka.

Obilježavanju 27. godišnjice zločina u Ahmićima, brojna izaslanstva položila su vijence i cvijeće na spomen-obilježje, među kojima su i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović te premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, a tijekom dana održan je i vjerski dio programa, te narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi”.

Obitelji ubijenih stanovnika Ahmića i danas su upozorili da se i dalje traga za tijelima 29 ubijenih, kao i da nisu procesuirani svi odgovorni za ovaj zločin.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića, piše Fena.

Prethodni članakKreševo: Rodiljama uplaćeno po 500 KM
Sljedeći članakUdruge proistekle iz Domovinskog rata HVO HB obilježile godišnjicu početka agresije Armije BiH na Vitez i krvavog rata