Obilježena 27. godišnjica ubojstva hrvatskih civila i zarobljenih branitelja HVO-a u zeničkom selu Šušanj

Na dan 8. lipnja, kada se obilježavaju stradanja Hrvata Brajkovića, ali i Travnika, koje su u strašnim zločinima nanijeli pripadnici tzv. Armije BiH, i Hrvati Zenice se prisjećaju jednog od najtužnijih događaja iz Domovinskog rata. Godine 1993. na taj dan pripadnici tzv. Armije BiH mučki su izvršili ubojstva civila sela Šušanj, zarobljenih branitelja i ranjenika pripadnika HVO-a Zenica.

Kao i prethodnih godina, i danas su članovi obitelji poginulih, Udruge HVO-a grada Zenice, suborci i mještani sela Šušanj upalili svijeće i izmolili opijelo kod spomen obilježja u ovom selu.

Sela Šušanj, Konjevići i dijelovi Ovnaka su bili pod kontrolom HVO-a Zenica nakon 18. travnja 1993. godine. Snage HVO-a Zenica su uspješno branile prilaz Lašvanskoj dolini i veoma značajnu komunikaciju Zenica – Travnik, preko Ovnaka. Armija BiH je tijekom svibnja 1993. godine više puta pokušavala ovladati komunikacijom napadima na kote Ušice i Strmac, koje su združenim akcijama HVO Zenice i Travnika uspješno obranjene.

“I na sam dan 8. lipnja svi napadi Armije iz pravca Zenice su zaustavljeni, ali padom Guče Gore i sela prema Travniku postrojbe HVO Zenice i brigade Frankopan morale su u teškim borbama koje su trajale cijeli dan da sačuvaju koridor prema Pokrajčićima i pod okriljem noći izvući nekoliko tisuća civila župe Brajkovići i dijelova Zenice. Uz ogroman angažman snaga HVO-a u tomu se uspjelo i civili su prebačeni prema Novoj Biloj. Na žalost, uz velike gubitke. Zarobljeni branitelji i ranjenici su mučki likvidirani, kao i civili koji su poslušali poziv Armije na predaju i ostali kod svojih kuća. O ovom zločinu danas postoje strašne priče pokojega svjedoka ljudskom umu nedokučive”, kazao je za Vitez.info jedan od ratnih zapovjednika HVO-a Zenica, koji je branio područje Šušnja, ali i Zenice.

U Šušnju je taj dan ubijeno 17 civila i 8 zarobljenih pripadnika HVO. Za zločine nitko značajan nije odgovarao, iako se zna da je sve bilo dio plana iz Sarajeva, a izvršitelji su bili snage 3. korpusa i dijelovih elitnih muslimanskih i mudžahedinskih postrojbi.