Obilježena 27. godišnjica ratnog zločina i pokolja Armije BiH u Križančevom Selu

Kolonom sjećanja i nade, misom zadušnicom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i pozivima na rasvjetljivanje zločina u utorak je obilježena 27. godišnjica pokolja nad 64 Hrvata u Križančevu Selu u središnjoj Bosni koji su 22. prosinca 1993. počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH.

Taj pokolj nedaleko od Viteza dogodio se u vrijeme dolaska humanitarnog konvoja ‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu srebrenu’ u središnju Bosnu kada su pripadnici Armije BiH napali područje hrvatskih enklava kako bi ih posve uništili.

Večer sjećanja na žrtve u Križančevom Selu obilježenja je u ponedjeljak, kada je stotine Vitežana upalilo svijeće od Osnovne škole “Dubravica” pa sve do spomen obilježja u Križančevom Selu. U nedjelju ujutro, na dionici od 14,5 kilometara protokol obilježavanja započeo je Kolonom sjećanja i nade, u organizaciji HPD “Vitez”. U mimohodu su sudjelovale brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, a uz već spomenuto HPD “Vitez”, svake godine počast žrtvama odaje i navijačka skupina Torcida Vitez, koja je i ove godine u velikom broju sudjelovala u mimohodu.

Svetu misu u crkvi sv. Leopolda u Dubravici te molitvu kod spomen obilježja u Križančeva Sela, za sve žrtve, predvodio je župnik župe sveti Juraj u Vitezu fra Velimir Bavrka.

Optuženi su za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na području Križančevog Sela te manjim naseljima Šafradina i Dubravice, gdje je 22. prosinca 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe, žene hrvatske nacionalnosti. Optuženi su i za sustavno sudjelovanje u pljačkanju i uništavanju njihove imovine.

Tijela ubijenih razmijenjena su 39 dana nakon zločina.

Prethodni članakPreporuke za održavanje misnih slavlja na Badnjak i Božić
Sljedeći članakUstavni sud BiH: Mjere o nošenju maski i zabrani kretanja predstavljaju kršenje ljudskih prava