Obilježena 27. godišnjica početka agresije Armije BiH na Hrvate i hrvatske prostore općine Travnik

Početak lipnja 1993. godine ostat će zauvijek upisan crnim slovima u povijest Hrvata općine Travnik. Tih su dana travnički Hrvati doživjeli nezapamćen progon i stradanja nezabilježena u novojoj povijesti.

Svetom misom zadušnicom, kod spomen obilježja na Bikošama, u naselju Maljine započelo je obilježavanje 27. godišnjice stradanja i progona travničkih Hrvata, te početka agresije tzv. Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Svetu misu na Bikošama predvodio je fra Drago Pranješ, gvardijan samostana u Gučoj Gori, a misi je prethodilo paljenje svijeća i polaganje vijenaca za ubijene žrtve.

Sveta misa zadušnica služena je i kod spomen obilježja „Ovnak“ u župi Brajkovići, a misu je predvodio fra Krešimir Vukadin, župnik župe Brajkovići.

Obilježavanje još jedne tužne godišnjice završeno je služenjem svete mise zadušnice kod središnjeg spomen obilježja na Prahuljama, koju je predvodio fra Stjepan Lovrić, zajedno sa župnikom novobiljanske župe, fra Slavkom Petrušićem.

Svake godine, 8. lipnja, u Travniku se obilježava početak agresije tzv. Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Agresija tzv. Armije BiH nije poštedila niti jednu od sedam travničkih župa. No, u lipnju 1993. godine posebno su stradale župe Guča Gora i Brajkovići. U samo nekoliko dana mučki je ubijeno 137 hrvatskih civila i branitelja. Njih 37 zarobljeno je u selima Bikoši i Manjine, a potom strijeljano. Do kraja rata s područja općine Travnik protjerano je 19.600 Hrvata, ubijena su 124 hrvatska civila, 427 branitelja, pripadnika HVO-a, stradali su skoro svi katolički sakralni objekti, hrvatski domovi su porušeni, a imovina temeljetito opljačkana.

Za progon 19.600 Hrvata kao ni počinjene zločine i ubojstva hrvatskih civila, zatočenika ni pripadnika HVO-a nitko nije odgovarao.

I ove godine, kao i prethodnih predstavnici obitelji poginulih, udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne te političke i zakonodavne vlasti položili su cvijeće i upalili svijeće u spomen na poginule Hrvate Travnika.

Prethodni članakU RS-u zabrana sportskih natjecanja i javnih okupljanja, ograničen rad kafića
Sljedeći članakObilježena 27. godišnjica ubojstva hrvatskih civila i zarobljenih branitelja HVO-a u zeničkom selu Šušanj