Obilježena 26. obljetnica utemeljenja brigade zeničkog HVO-a ”Jure Francetić”

Danas je u Zenici na prigodan način obilježena 26. obljetnica utemeljenja brigade zeničkog HVO, ”Jure Francetić”. Iako je bilo nevrijeme i snježne padavine, uz nemali broj pripadnika ratne brigade i gostiju, proveden je cjelokupan program obilježavanja.

Sve je počelo misom za sve poginule pripadnike koja je održana u crkvi Bezgriješnoga začeća blažene djevice Marije u Crkvicama, koju je nadahnuto predvodio župnik don Anto Dominiković. Poslije mise položeni su vijenci i upaljenje svijeće za sve poginule pripadnike HVO-a na središnjem spomen obilježju u Crkcicama, a isto su učinili Udruge proistekle iz Domovinskog rata grada Zenice, oba HDZ-a grada Zenice, županijska udruga dragovoljaca ŽZD, predsjednik UNRO HVO ŽSB Jozo Stojak Mungos i predstavnici OS BiH.

Prigodna akademija i druženje upriličena je u Hrvatskom domu Kralj Tomislav u Zenici. O početcima organiziranja govorio je jedan od organizatora HVO gospodin Ivica Dujmović, a ratni put brigade pročitao je ratni zapovjednik brigade pukovnik Željko Ljubanić.

Evocirane su uspomene na sve bitke od samih početaka rata do Dejtonskog mirovnog sporazuma, častan put brigade u kojoj je za obranu BiH život izgubilo 135 pripadnika, preko 200 ranjenih, dva se vode kao nestali, a za vrijeme rata s pripadnicima Armije RBIH iz Zenice je protjerano 15 000 Hrvata.

Obilježavanje 26. obljetnice završeno je druženjem bivših pripadnika brigade i gostiju. 

Prethodni članakBOŽIĆ U VITEZU: Nakon fantastične prve noći i večeras nas očekuje prekrasan ugođaj
Sljedeći članakKim Tec darivao djelatnike i njihovu djecu predstavom GKM-a Vitez i poklonima