Obilježena 26. godišnjica zločina HVO-a u Ahmićima

VITEZ, 16. travnja (FENA) - S porukom "Tragamo za istinom i gradimo suživot", u Ahmićima se danas obilježava 26. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su ubijeni u napadu pripadnika HVO-a na selo Ahmići, općina Vitez. (Foto FENA/Josip Banović)

Pripadnici HVO-a počinili su teški zločin 16. i 17. travnja u Ahmićima kada je u snažnim napadima na ovo strateški važno selo poginulo i ubijeno više od stotinu civila – djece, žena i staraca – ali i vojnika. Selo je srušeno i popaljeno..

U povodu godišnjice ove velike tragedije,  u groblju u dijelu Viteza zvanom Mahala, gdje je pokopan najveći broj žrtava i uz spomen-obilježje podignuto u obnovljenom selu Ahmići prigodno se molilo i klanjalo žrtvama. A to su činili rodbina, prijatelji, sugrađani i predstavnici političkih struktura vlasti svih razina i brojni ugledni dužnosnici Islamske vjerske zajednice.

S porukom “Tragamo za istinom i gradimo suživot”, u Ahmićima je danas (ponedjeljak) obilježena 26. godišnjica stradanja 116 Bošnjaka, koji su ubijeni u napadu pripadnika HVO-a na selo Ahmići, općina Vitez.

U napadu na Ahmiće, koji je počeo u jutro, 16. travnja 1993. godine, Enisa Ahmić – Mulić izgubila je brojne članove obitelji, među kojima oca, te rođake u dobi od sedam godina i tri mjeseca.

  • Probudila su nas rafali, a u kući smo bili ja, otac, majka i dvije sestre. Prvo nam je upala bomba u dnevni boravak, a poslije su oca zvali imenom da izađe. On je otvorio vrata, a oni su ga izveli vani i streljali. Kuću su nam zapalili, a mamu, mene i sestre pustili da idemo… – ispričala je Enisa.

Obitelji žrtava iz Ahmića podsjećaju da tijela 29 ubijenih do danas nisu pronađena, te su ponovno uputili apel da bude ubrzan proces pronalaska, kao i identifikacije.

  • Bolno je i tužno da se toliko godina nakon tragedije, 29 osoba još vodi kao nestalo, a među njima su i moj amidža, strina, te djeca od sedam godina i tri mjeseca. Oni su ubijeni i zapaljeni u porodičnoj kući, a UNPROFOR ih je pronašao naknadno i prevezao u stari Vitez, gdje su pokopani. Međutim, 2005. godine su ekshumirani i tada nastaju novi problemi jer su njihovi posmrtni ostaci do danas u gradskom groblju Visoko. Nastavljam borbu i neću odustati jer želim da ih preuzmemo i pokopamo, te konačno riješimo agoniju – kaže Enisa.

U Udruženju građana žrtava rata “16. april” nezadovoljni su i zbog toga što, kako kažu, nisu sankcionirani svi odgovorni za zločin u Ahmićima.

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba, od čega je Haški sud (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

Obilježavanje 26. godišnjice stradanja stanovnika Ahmića, počelo je pohodom “Put istine i sjećanja”, u kojem sudjeluju građani iz cijele BiH, koje će preći put od starog Viteza do Ahmića, kako bi odali počast žrtvama.

  • Želimo dostojanstveno preći dionicu od Viteza do Ahmića, kako bismo se sjetili svih žrtava, od tromjesečnog Seje, do 82-godišnjeg starca – kazao je član Organizacijskog odbora Mujo Trako.

Uz pohod “Put istine i sjećanja” godišnjica je obilježena komemoracijom i vjerskim obredom na Šehidskom mezarju u Vitezu, te polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Ahmićima.

Također, upriličen je interaktivni narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi” u produkciji SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu, koji je prikazan u Osnovnoj školi u Ahmićima.

Fena / vitez.info