Obilježena 24. godišnjica mučeničke smrti s. M. Danke Jurčević

Iako je vrijeme koronavirusa, vrijeme u kojem se čini da je na cijelom planetu sve stalo, u kojem se odustalo od svih vrsta proslava i bilo kakvih obilježavanja, s. M. Danka Jurčević, mučenica bezakonja modernog vremena, privukla je brojne osobe koje podržavaju vrijednosti zbog kojih je i sama postala žrtvom, prenosi KTA.

Tako su se u nedjelju, 27. rujna 2020. u župnoj crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Kaknju okupili vjernici ove župe, rodbina sestre Danke, njezine susestre iz zajednice u Kakanju i obližnjih zajednica – Sarajeva, Novog Sarajeva, Travnika, Novoga Travnika i Tuzle, kako bi sudjelovali na slavlju Svete mise, obilasku mjesta pogibije i mjesnoga groblja, na kojem počivaju posmrtni ostaci s. Danke i drugih sestara, i tu se pomolili i izrazile svoju zahvalnost za sve što su žrtvovale za dobro mjesne Crkve i širenja Radosne vijesti.

Misno slavlje predvodio je župnik vlč. Žarko Vujica uz koncelebraciju umirovljenog svećenika mons. Petra Jukića, dugogodišnjeg župnika u Kaknju koji je živi svjedok nemilog događaja, i umirovljenog svećenika vlč. Nikole Lovrića.

Vlč. Vujica u svojoj je propovjedi kazao da se osjeća pozvanim govoriti o s. Danki jer su istoga godišta, ali još više kao onaj koji se divi beskompromisnom svjedočenju evanđelja ove sestre, njenoj hrabrosti, nesebičnosti i požrtvovnosti koja je u tome išla sve do prolijevanja svoje krvi. Podsjetivši prisutne da je danas Dan sredstava društvenih komunikacija, dan kada se naglašava koliko su današnji mediji u službi istine, vlč. Vujica je naglasio kako je s. Danka svojom riječju i djelom, svim svojim bićem bila u službi Istine, one Istine za koju se isplati i život žrtvovati.

Komentirajući nedjeljna čitanja, posebno je izdvojio scenu iz Evanđelja u kojoj sin negativno odgovara ocu na njegov poziv da pođe u njegov vinograd, ali se kasnije predomislio i oca poslušao, vlč. Vujica se zapitao: „Koliko se puta i mi nađemo u sličnoj situaciji, situaciji opredjeljenja za dobro ili zlo? Milost Božja je uvijek tu, ali hoću li je prepoznati ili će ona za mene biti nešto nebitno, pitanje je moje odgovornosti i moga stava prema Bogu i čovjeku. Kako to da se onaj koji je pripremao zlo u ovoj župi, ubojstvo s. Danke, nije predomislio i da nije na vrijeme odustao od svoje zle namjere?“ Ovim riječima je pozvao sve nazočne da se u svojim svakidašnjim odlukama „opredijele za dobro, za Istinu, za poslušnost Ocu, da se u svom ispitu savjesti ‘predomisle’ i nastave svoj hod u društvu s Gospodinom.

Na kraju Svete mise sve nazočne pozdravio je dugogodišnji župnik ove župe i svjedok svih tadašnjih događanja u župi mons. Petar Jukić. Između ostaloga naglasio je da ovamo dolazi svake godine iz velikog poštovanja prema žrtvi s. Danke, a i iz poslušnosti prema sv. Ivanu Pavlu II. koji je pozvao cijelu Crkvu da ne zaboravlja svoje mučenike, svoje svjedoke vjere, jer su oni sjajne zvijezde nama živima koji putujemo ovom suznom dolinom.

Euharistijsko slavlje uveličao je župni zbor pod vodstvom s. M. Angele Zirdum.

Nakon Misnoga slavlja vjernici su, predvođeni svećenicima i sestrama, pohodili mjesto mučeničke smrti s. Danke, a zatim se uputili na molitvu na gradsko groblje gdje počivaju posmrtni ostaci s. Danke. Potom je uslijedilo druženje za zajedničkim stolom.

Sestra Danka Jurčević rođena je 29. siječnja 1950. u Jardolu, župa i općina Vitez, od roditelja Joze i Lucije r. Frljić. Doživotne redovničke zavjete položila je u Zagrebu 15. kolovoza 1970. u Družbi sestara Kćeri Božje ljubavi. Službovala je u Kaknju, Puli, Zapolju, Sarajevu, Derventi i ponovno u Kaknju gdje je mučenički ubijena 30. rujna 1996. pokraj zgrade župnog Caritasa kod župne crkve u 20,10 sati. Po svemu sudeći, ubojstvo je unaprijed isplanirano i izvršeno s osam uboda i posjekotina nožem. Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić je tijekom Mise zadušnice i obreda ukopa, uz sudjelovanje oko 7 000 vjernika, sestru Danku nazvao našom novom mučenicom.

J.Vr.,KT