Obilježena 20. obljetnica proglašenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne

20130828 170545Mladež HDZ BiH Vitez obilježila je 20. obljetnicu proglašenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a tim povodom oglasili su se i priopćenjem za javnost.

„Na jučerašnji dan prije dvadeset godina, (28. kolovoza 1993.) ostat će zauvijek upisan u povijest Hrvata Bosne i Hercegovine. Naime, toga dana Hrvatska zajednica preoblikovana je u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, budući da se hrvatski narod u BiH, stjecajem povijesnih okolnosti, suočio s bezobzirnom agresijom kojom su ugrožena njegova povijesna i prirodna prava na život i opstojnost, samobitnost i konstitutivnost, njegov krščanski i kulturni identitet, politički, gospodarski i ini interesi u BiH. Također se, u aktima o osnivanju HR-HB, isticalo kako postojeći unitarni oblik političkog i državnog ustroja ne osigurava hrvatskom narodu njegova prava u BiH i na BiH. U preambuli osnivačkog akta se također isticalo uvažavanje jednakosti i prava drugih konstitutivnih naroda, kao i težnja za demokratskim uređenjem međusobnih odnosa na načelima jednakopravnosti, mira i demokracije”, navodi se u priopćenju Mladeži HDZ BIH Vitez.

Da se ova obljetnica ne zaboravi u Središnjoj Bosni, točnije u Vitezu, koji je u ratnom periodu bio bedem obrane i opstanka hrvatskog naroda na ovim prostorima u vojnom-političkom i strateškom, a danas i u gospodarskom smislu, pobrinula se Mladež HDZ BiH iz Viteza. Mladež se na ovaj dan prisjetila svih haaških pritvorenika, osobito rukovodstva HR-HB kojima je već izrečena prvostupanjska presuda, svih poginulih, ranjenih te svih ostalih pripadnika HVO-a, utemeljitelja HDZ-a BiH koji su živote položili na oltar domovine.

Mladež je okupljanjem i paljenjem svijeća ispred Spomen sobe u Vitezu nastojala pokazati kako ni 20 godina nakon nemilih događaja borba za ravnopravnost nije dovršena, a niti će, sve dok hrvatski narod u BiH ne bude ravnopravan s Bošnjacima, Srbima i svim drugim građanima BiH, na načelima pune i istinske, institucionalne ravnopravnosti i konstitutivnosti, navode iz Mladeži.

„Donošenje odluke o proglašenju HR-HB svakako je potaknuto i potencirano proglašenjem Republike Srpske kao sastavnice srpskog naroda u BiH, u uvjetima potpunog ratnog kaosa, kada se već pokazalo kako središnja državna vlast nije u stanju djelotvorno se suprostaviti agresiji i da je u tom kontekstu formiranje HR-HB primarno bilo u funkciji obrane od agresije, kao i uspostave nove vlasti umjesto bezvlašča i anarhije. Ako su o uređenju BiH vođeni pregovori i potpisivani sporazumi, u kojima je hrvatska strana u BiH bila predstavljena kroz institucije HR-HB, zajedno s ostala dva naroda i predstavnicima međunarodne zajednice, ako je svaki narod kontrolirao određeni teritorij i na njemu stvarao svoje strukture državne vlasti, zašto se konstituiranje HR-HB kvalificira i procesuira kao dio udruženog zločinačkog poduhvata, veliko je pitanje? Tim prije što je samo jednom narodu u BiH priznato ekskluzivno pravo na vlastitu republiku na pola državnog teritorija. Svakom razumnom ne treba bolji dokaz da su od strane međunarodne zajednice primijenjena dvostruka mjerila za tri naroda u BiH. Ako se pita nas, u HDZ BiH, kao i u velikom dijelu hrvatskog naroda u BiH, vlada nepodijeljen stav o pravom smislu i svrsi postojanja HR-HB, osobito ako se uvaži činjenica kako je hrvatski narod u BiH tamo gdje nisu postojale strukture vlasti HR-HB bio suočen s najbrutalnijim i najvećim ratnim strahotama. Tome svjedoče brojna zgarišta diljem BiH. Respektirajući ove činjenice, Odluka o uspostavi i proglašenju HR-HB, kao i njeno funkcioniranje za nas Hrvate u BiH su dani ponosa i slave”, zaključuje se u priopćenju Mladeži HDZ BIH Vitez.