Obilježena 20. obljetnica osnutka 3. GMTBR “Jastrebovi”

Danas je, u sklopu obilježavanja 20. obljetnice osnutka 3. Gmtbr „Jastrebovi”, u vojarni u Kiseljaku upriličena svečana akademija koja je okupila bivše pripadnike i zapovjednike, obitelji poginulih pripadnika ove brigade, kao i članove Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i zapovjednike postrojbi Oružanih snaga (OS) BiH, u čijem sastavu je i 200 bivših pripadnika „Jastrebova”.

Svečanost obilježavanja počela je polaganjem vijenaca pred Spomen bistom Mati Lučiću Maturici u krugu vojarne Kiseljak, a po kojemu vojarna u Kiseljaku nosi ime. Program se nastavio misom koju je u kapelici Sv. Martina u krugu vojarne predvodio don Jakov Pavlović, vojni kapelan. „Jesmo li spremni dati sve za svoj narod i krščanske ideale”, upitao je okupljene na misnom slavlju don Jakov Pavlović, aludirajući na žrtvu Sv. Ante Pustinjaka, blagdana koji pada na isti dan kada i obljetnica 3. Gmtbr „Jastrebovi”, ali i žrtvu koju su braneći hrvatske prostore središnje Bosne dali hrvatski branitelji, pripadnici Brigade „Jastrebovi”.

Okupljeni na svečanoj akademiji prisjetili su se nastanka Brigade HVO-a „Jastrebovi” te naglasili njezin nemjerljiv doprinos obrani hrvatskih prostora središnje Bosne i BiH, sudjelovanje u oslobodilačkim akcijama diljem BiH, tijekom kojih su 54 pripadnika Brigade položila živote na oltar Domovine, ali i doprinosu u izgradnju profesionalnih postrojbi OS BiH kao preduvjeta sudjelovanju BiH u međunarodnim mirovnim misijama i priduženju NATO-u i Europskoj uniji.

Ovoj obljetnici nazočilo je i visoko izaslanstvo HDZ-a BiH koje su predvodili Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, Marina Pendeš,zamjenica ministra obrane BiH i članica predsjedništva HDZ BiH, Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH Županije Središnja Bosna i članica Predsjedništva HDZ BiH.

„Da nije bilo postrojbi poput 3.Gmtrbr „Jastrebovi” ni nas danas ne bi bilo ovdje. Naša je moralna, ali i zakonska obveza obilježavati obljetnice postrojbi čiji su pripadnici dio današnjih Oružanih snaga BiH. Najmanje što možemo je prisjetiti se značaja brigada HVO-a i odati dužnu počast poginulim pripadnicima”, kazala Marina Pendeš, zamjenica ministra obrane BiH i članica Predsjedništva HDZ BiH.