Obilježena 18. obljetnica stradanja Hrvata u Buhinim kućama

U Lašvanskoj dolini Hrvati u nizu obilježavaju tužne godišnjice stradanja i zločina koje su nad njima počinili pripadnici najprije srpskih paravojnih snaga i tzv. JNA a kasnije pripadnici Armije BiH, a za koje ne samo da nitko nije odgovarao nego još uvijek nitko nije ni optužen.

Takav je slučaj i s 9. siječnjem koji se ubraja u najteže i najkrvavije dane u obrani Viteza, a time i cijele Lašvanske doline.

Naime, tog 9. siječnja 1994. godine u ranim jutarnjim satima, pod okriljem maglovite i vrlo hladne noći, pripadnici elitnih postrojbi Armije BiH i MUP-a probile su linije obrane Prve bojne Viteške brigade HVO-a, upali u viteško prigradsko naselje Buhine Kuće i među vojnicima i civilima napravili pravi pokolj. Ubijeno je i masakrirano 27 vojnika i civila a među njima je bilo žena i staraca. Slike ubijenih i masakriranih vojnika i civila čija su tijela ležala na otvorenom i kuće i gospodarski objekti koji su gorjeli, obišle su cijeli svijet, no ni to nije bilo dovoljno za pokretanje istrage i kažnjavanje ovog strašnog zločina.

Ovim upadom presječena je prometnica Vitez – Busovača, a krajnji cilj postrojbi A BiH bio je spojiti se sa svojim snagama u Vranjskoj, udaljenoj od Buhinih kuća manje od tisuću metara i tako Lašvansku dolinu presjeći  na dva dijela te obranu tog područja dovesti u bezizlaznu situaciju. Da bi se u tomu i uspjelo  istovremeno su na još nekoliko mjesta napali linije obrane Viteza, a posebno žestok napad bio je s južne strane općine, na naselje Sofa, nadomak gradskog središta.

Na tom se području cijeli dan vodila žestoka borba, a zaustavljanje prodora vojske A BiH plaćeno je s još četiri poginula i petnaestak lakše i teže ranjenih pripadnika Viteške brigade HVO-a. U tim borbama poginuli su i istaknuti pripadnici HVO-a, članovi zapovjedništva Treće bojne Viteške brigade, Dragan Grabovac Galeša i Žerljko Matković.

U prijašnjim borbama za obranu Buhinih Kuća i u borbama za oslobađanje ovoga prigradskog naselja Viteza poginulo je još 9 pripadnika HVO-a, a ranjeno ih je više desetaka. U spomen na poginule i ubijene vojnike i civile, u ponedjeljak, na osamnaestu godišnjicu tragedije, na mjesnom groblju Topala gdje je i pokopan najveći broj žrtava Buhinih Kuća, služena je sveta misa zadušnica. Uz rodbinu, prijatelje i suborce, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te građana Viteza, svetoj misi koju je predvodio viteški župnika fra Marko Kepić, prisutni su bili i predstavnici općinskih županijski i federalnih struktura vlasti na čelu s općinskim načelnikom Vladom Alilovićem, Slavicom Josipović i Rudom Vidovićem.

Na ulazu u groblje, uz veliki mramorni križ upaljene su svijeće i položeni su vijenci svježega cvijeća, a prigodnu molitvu opijela predvodio je fra Marko Kepić.

Zvonimir Čilić / VL