Obilježena 14. godišnjica smrti dr. Franje Tuđmana

Hrvati Lašvanske doline ne zaboravljaju prvog predsjednika neovisne Hrvatske, dr. Franju Tuđmana i sve ono što je on u ratu i poraću učinio za njih i njihov ostanak i opstanak na rodnoj grudi.

S iskrenom zahvalnošću, prigodno i dostojanstveno, obilježili su 14. godišnjicu njegove smrti. I ove su godine na prozorima mnogih hrvatskih domova, u noći između 9. i 10. prosinca, u spomen na dr. Tuđmana, upaljene svijeće, a u utorak uz središnji spomen križ na travničkom ratnom groblju Prahulje položeno je svježe cvijeće i upaljene svijeće. To su učinili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnci političke i izvršne vlasti s ovoga područja, a predvodili su ih Anto Spajić, general HVO-a Ilija Nakić i predsjednik Hvidre HVO-a HB, Dragan Radić.

U kapelici Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj, ispred oltarskog postolja, postavljena je slika dr. Franje Tuđmana te položeno cvijeće i upaljene svijeće. A upravo je dr. Tuđman najzaslužniji što je ova bolnica uopće izgrađena. Jer, 14. lipnja 1994. godine, dok je još uvijek u BiH i u Hrvatskoj bjesnio rat, u Lašvansku dolinu doputovao je dr. Tuđman. Nakon što je obišao franjevačku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić”, smještenu u novobiljanskoj crkvi Svetoga Duha i vidjevši uvjete u kojima mali broj liječnika i medicinskog osoblja radi i liječi ranjene i bolesne, javno je obećao da će Hrvatska Hrvatima Lašvanske doline izgraditi novu, suvremenu bolnicu. Obećanje je realizirano i sada je Hrvatska bolnica u Novoj Biloj jedna od najsuvremenijih u Bosni i Hercegovini.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata upalili su svijeće na spomen obilježju kod zgrade Općine Vitez.

U znak sjećanja i poštovanja prema utemeljitelju HDZ-a, svijeće su upalili članovi Općinski odbor HDZ BIH Vitez predvođeni zamjenicom ministra obrane BIH Marinom Pendeš, zastupnicom u Zastupničkom domu parlamenta FBIH i predsjednicoma Zajednice žena HDZ-a BiH „Kraljica Katarina Kosača” OO Vitez, Katicom Čerkez, predsjednikom OO HDZ-a BiH Vitez Borisom Marjanovićem, dopredsjednicima OO HDZ-a BiH Vitez, Tomislavom Bošnjak-Matićem i Franjom Rajkovićem, predsjedikom OO Mladeži HDZ-a BiH Vitez Ivanom Sajevićem. Svijeće je upalio i predsjednik OO HSS Stjepan Radić, Branko Bošnjak.

Zvonimir Čilić

IMG 7541prahulje13