Obilježen spomendan pogibije Joze Plavčića Đokca

Hrvati Viteza ne zaboravljaju svog Jozu Plavčića – Đokca, istaknutog pripadnika „Viteške“ brigade HVO-a, zapovjednika i hrabrog bojovnika, koji je život izgubio u oslobađanju viteškog naselja Buhine Kuće, 15. veljače 1994. godine.

U borbama za oslobađanje ovog naselja, gdje je 9. siječnja nad Hrvatima, vojnicima i civilima, počinjen stravičan zločin od strane pripadnika specijalnih postrojbi Armije BiH, 14. veljače zapovjednik Plavčić je teško ranjen, a dan kasnije, 15. veljače 1994. godine preminuo je u Franjevačkoj crkvi – bolnici u Novoj Biloj.

U povodu dvadesettreće godišnjice smrti Joze Plavčića – Đokca, u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio župnik fra Velimir Bavrka. Uz spomen-poprsje pokojnog Joze postavljenog ispred Hrvatskog doma u središtu Viteza, položeno je svježe cvijeće i upaljene su svijeće. To je učinila Jozina rodbina, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, na čelu s predsjednicom županijske Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja, Ljubicom Garić, i predsjednikom Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Viteza, Karla Grabovca. To su učinili i suborci pokojnog Joze, zapovjednik Prve bojne „Viteške“ brigade HVO-a, pukovnik Anto Bertović i brigadir HVO-a u mirovini, Dragan Vinac, skupina viteški osmoškolaca, predstavnici dva HDZ-a, te predstavnici općinskih struktura vlasti na čelu s federalnim parlamentarnim zastupnikom, Borisom Marjanoviće i općinskim načelnikom Viteza, Tomislavom Bošnjakom Matićem.

Sjenama pokojnog Joze ovaj put se poklonila i skupina Vukovaraca, dragovoljaca Domovinskoga rata, koji su ovih dana u posjetu Vitezu i drugim općinama u srednjoj Bosni.

Prethodni članakNK Vitez uvjerljiv protiv FK Slavije u prijateljskom susretu
Sljedeći članakŠuica i Maletić: Europski parlament odlučno za europsku BiH