Obilježen početak stradanja i napada na Hrvate Zenice

Današnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u mjestu Podbrežje, općina Zenica, Hrvati Zenice su se prisjetili početka stradanja u domovinskom ratu.

Naime, na današnji dan prije 19 godina snage Armije BiH, točnije njezini pripadnici azijsko-afričkog porijekla su bez ikakvog povoda napale vozilo tadašnjeg zapovjednika brigade ”Jure Francetić”, Živka Totića, kojega su zarobili i tom prilikom pobili njegovu pratnju, vojne policajce pripadnike HVO Zenice Ivicu Vidovića, Antu Zrnića, Marka i Tihomira Ljubića te slučajnog prolaznika svjedoka događaja. Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao.

Vijence su položili članovi obitelji poginulih, koordinacija udruga proisteklih iz domovinskog rata općine Zenica, ratni zapovjednici brigade pukovnik Željko Ljubanić i brigadir Živko Totić, izaslanstva HDZ BiH i HDZ 1990, predstavnici kulturnih institucija općine Zenica kao i suborci poginulih branitelja, a prigodno opijelo je predvodio fra Drago Perković.

Kratki osvrt na te teške dane početka stradanja Hrvata Zenice u svom govoru iznio je predsjednik Udruge dragovoljaca Zenice Petar Panđa, koji je, između ostalog, rekao kako je čin ubojstva pratnje bio početak napada na Hrvate Zenice, a sve je kulminiralo 18. travnja kada je izvršen masovni napad na Armije na sve što je hrvatsko. U prvim danima napada protjerano je oko 6000 Hrvata, veliki broj pripadnika brigade i civila je poginulo, nemali broj oko 400 pripadnika je zatočeno u logorima KPD Zenice, Glazbenoj školi te drugim znanim i neznanim kazamatima.