Obilježen Dan stradavanja Hrvata općine Travnik

U povodu obilježavanja 23. obljetnice Dana stradavanja Hrvata općine Travnik, položeni su vijenci i održane su Sv. mise zadušnice kod spomen obilježja na „Bikošama“ u naselju Maljine i kod spomen obilježja na „Ovnaku“ u župi Brajkovići.

Dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, predsjednica Zajednice žena HDZ BiH „KKK“ i ministrica obrane BiH Marina Pendeš, predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB i ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB Nikola Grubešić, ministri u Vladi ŽSB: Katica Čerkez i Feliks Vidović, predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina, zastupnici u Saboru ŽSB: Suzana Krišto i Ljupko Sučić, predsjednik UDVDR HVO HB ŽSB Drago Smoljo svojom nazočnošću i polaganjem vijenaca, odali su počast poginulim pripadnicima HVO-a i hrvatskim civilima s područja općine Travnik.

Danas, 8. lipnja, navršene su 23 godine od Agresije Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik jer su početkom ovoga mjeseca 1993. godine izvršeni napadi i počinjeni nezapamćeni zločini prilikom kojih je protjerano 19 600 Hrvata.
Kako su istaknuli i svećenici prilikom svojih propovijedi, cilj ovih obilježavanja je prisjetiti se veličine žrtve koju su Hrvati ove općine podnijeli za svoju i slobodu svoga naroda, ali ne zbog mržnje nego zbog oprosta koji je nužan za povratak i suživot.

U samo nekoliko dana mjeseca lipnja 1993. godine, braneći prostor općine Travnik, poginulo je 137 hrvatskih branitelja. Prema podacima stradalničkih Udruga, tijekom rata u Travniku je poginulo 427 branitelja i 124 hrvatska civila.