Obilježen dan ružičaste vrpce u Vitezu

U okviru obilježavanja  „Dana ružičaste vrpce“, ili Dana borbe protiv raka dojke, nizom prigodnih aktivnosti obilježen je i u Vitezu. Naime, u utorak 7. listopada, na Dan ružičaste vrpce, u organizaciji Udruge građana „Svjetlo“ iz Viteza, uz stotine letaka, plakata i promidžbeno-edukativnog materijala, postavljenih prigodnih transparenata, na Gradskom trgu u Vitezu, uz suradnju s Domom zdravlja, organiziran je besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi. Na Gradskom trgu postavljeni su i štandovi s promidžbenim materijalima te štand na kojemu su se prodavali (koliko tko da) rukotvorine i suveniri izrađeni vrijednim rukama članica Udruge „Svjetlo“ ili pak darovanih, a sva prikupljena sredstva koristit će se za razne humanitarne akcije koje ova Udruga pokreće i vodi.

Na Dan ružičaste vrpce, u kasnim popodnevnim satima u dvorani Općinskog vijeća organizirana je zanimljiva i vrlo poučna tribina na temu „Rano otkrivanje raka dojke“, a gosti na tribini bili su Suadeta Dobić, predsjednica Udruženja žena liječenih od raka dojke iz Zenice, i primarius dr. Harun Drljević, voditelj Centra za rano otkrivanje raka dojke u Kliničkoj bolnici u Zenici.

Dvorana Općinskog vijeća bila je pretijesna  za sve zainteresirane, a vrijedno je naglasiti da su profesorice Srednje škole u Vitezu na tribinu dovele i četrdesetak učenica i učenika ove škole.

Aktivnosti obilježavanja „Dana ružičaste vrpce“ i akcije Ranog otkrivanja raka dojke, u organizaciji Udruge „Svjetlo“, u Vitezu će se nastaviti i trajat će do kraja listopada.

Treba također podsjetiti da je Udruga građana „Svjetlo“, na čelu s vrijednom predsjednicom Dragicom Jurčević,  u lipnju 2013. godine pokrenulo akciju prikupljanja sredstava za kupnju suvremenog mamografskog aparata za Dom zdravlja u Vitezu, kako bi zamijenile tridesetak godina stari i dotrajali mamograf. A služio je za preglede žena Viteza, Travnika i Novog Travnika. Vrlo brzo, uz velike i uporne aktivnosti članica „Svjetla“, uz uključivanje Udruge poslodavaca iz Viteza te Veleposlanstva Kraljevine Norveške u BiH, kupljen je novi mamografski aparat s pratećom opremom i komorom za razvijanje filmova, vrijednosti oko 100 tisuća KM i 7. veljače ove godine svečano je pušten u rad. A za preglede, daleko kvalitetnije, bez dužeg čekanja, koriste ga žene Viteza, Novog Travnika i Travnika.