Obilježavanje godišnjice osnivanja 3. GMB Jastrebovi

Skromno, svečano i dostojanstveno, s dužnim pijetetom prema poginulim, u petak 15. siječnja, je u Vitezu obilježena dvadesetdruga obljetnica osnivanja Treće gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

Sjedište brigade bilo je u Vitezu, s tim da je II bojna bila locirana u Kiseljaku. Brigada je u startu brojala oko 1.500 boraca, mladih i hrabrih, do tada pripadnika brigada HVO-a s područja Zbornog područja „Vitez“ u Vitezu i tada pripadajući mu postrojbi za posebne namjene (PPN), a prvi, ujedno i jedini ratni zapovjednik bio je Travničanin, general Ilija Nakić. Do kraja rata, do potpisa Dajtonskog mirovnog sporazuma, brigada je brojčano narasla na preko dvije tisuće boraca, a nakon borbi s postrojbama Armije BiH u Lašvanskoj dolini i na širem srednjobosanskom području, brigada je vrlo uspješno izvršavala ratne operacije na području Brčkog, Usore, Stoca, Kupresa, na livanjskoj bojišnici i nemjerljiv joj je doprinos u operacijama „Skok“ I i „Skok“ II, što su, ustvari, bile i pripreme za kasnije uspješnu operaciju „Oluja“.

U tim ratnim pohodima veliki broj pripadnika „Jastrebova“ je poginuo ili je lakše i teže ranjen.. Preustrojem triju vojski i formiranjem Oružanih snaga BiH, prestala je i potreba za postojanjem ove brigade.
Povodom dvadesetdruge obljetnice Treće gardijske motorizirane brigade „Jastrebovi“, u petak je pedesetak njezinih pripadnika na spomen-obilježju palim braniteljima srednje Bosne podignutom u Križanćevu Selu, nadomak Viteza, položilo cvijeće i upalilo svijeće. Molitvu opijela uz spomen obilježje predvodio je fra Ivan Kasalo iz župe sv. Jurja u Vitezu.

Okupljenim se ovom prilikom obratio general u mirovini, Drago Dragićević, u vrijeme formiranja brigade „Jastrebovi“ zapovjednik Zbornog područja „Vitez“ i tom prilikom kazao kako obitelji i preživjeli pripadnici ove brigade mogu „svijetla obraza, pobjednički uzdignute glave, živjeti i kretati se na ovim prostorima koje su branili, krvlju plaćali, a iza sebe, gdje god su se borili, ostavljali duboki pobjednički i u najpozitivnijem smislu riječi, vojnički trag . „Na sve to vam nije, ni izbliza, uzvraćeno od nadležnih institucija. Naprotiv, kazao je general Dragićević.

Ratni zapovjednik, general u mirovini, Ilija Nakić je okupljenim je kazao kako su pripadnici ove brigade svijetloga i uspješnog ratnoga traga, na razne načine, nebrigom ali i sustavno i planski šikanirani, proganjani, ponižavani… „Ali, kazao je general Nakić, naučili smo mi i na gore, ne damo se mi i nećemo se dati, unatoč svim jurišima i podmuklim atacima“. Kazao je general Ilija Nakić, također, kako na obilježavanje 22. obljetnice Treće gardijske motorizirane brigade „Jastrebovi“ nisu pozvali predstavnike struktura vlasti jer se ovom svečanom činu ni na koji način nije htjelo dati bilo kakva politička dimenzija, niti ga, na bilo koji način politizirati. „Mi smo svoje dali kada je to bilo najpotrebnije, mi smo tada „govorili“, a neka to sada drugi čine kako znaju i kako su naučili“, kazao je general Nakić.

S nekoliko prigodnih riječi okupljenim se obratio i pripadnik HV i HVO-a, te jedan od zapovjednika postrojbi u Trećoj gardijskoj motoriziranoj brigadi „Jastrebovi“, aktualni predsjednik srednjobosanske Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a, pukovnik, Jozo Stojak Mungos.