Obilježavanje godišnjice masakra na Galici

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prije 28 godina, 15. svibnja 1992. godine, na Galici na platou Vlašića, srpske su paravojne snage zarobile, mučile i svirepu ubile četrnaestoricu pripadnika HVO Travnika (Zoran Domić, Perica Lukić, Luka Babić, Mati Babić, Slavko Babić, , Žarko Meljančić, Tadija Marjanović, Slavko Pendeš, Slavko Didak,  Ivo Stojak, Dragan Rimac, Mirko Rimac, Mato Martinović, i Stipo Jerkić).

Bio je to, ustvari, i prvi masovni zločin nad Hrvatima s područja Lašvanske doline. No, treba reći i naglasiti da još uvijek za taj strašni zločin nitko nije odgovarao iako, kada bi bilo pravde i zainteresiranosti (?) nadležnih pravosudnih organa, ne bi bilo teško otkriti imena počinitelja zločina i njihove nalogodavce.

U povodu dvadesetdruge godišnjice tog strašnog zločina, u organizaciji Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata Travnika, na čelu s Ivicom Kolendom, na Galici,  uz spomen-obilježje ubijenim, u 11 sati slavit će se koncelebrirana sveta misa zadušnica. Svetoj misi će prethoditi polaganje cvijeća i paljenje svijeća  što će učiniti predstavnici udruga proisteklih iz domovinskoga rata, te predstavnici  političke, zakonodavne i izvršne vlasti općine Travnik i Srednjobosanske županije

Prethodni članakNajavljeni novi odlasci građana iz BiH, posao neke već čeka
Sljedeći članakNova umjetnička instalacija u Etno selu Čardaci