Obilježen početak nove akademske godine Sveučilišta u Mostaru

Početak nove akademske 2011./12. godine Sveučilišta u Mostaru danas je svečano obilježen u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan KosačA” u Mostaru.

U svom obraćanju studentima rektor Sveučilišta Vlado Majstorović kazao je kako je Mostarsko sveučilište jedno od vodećih visokoobrazovanih ustanova u BiH.

Uz obrazovanje i znanstveni rad Sveučilište je sebi postavilo jedinstvenu misiju u BiH, a to je da se razvije u suvremeno, otvoreno i tolerantno sveučilište.   

Što se tiče reforme visokog obrazovanja, Majstorović je kazao da reforma traje te da je do sad proveden prvi i drugi obrazovni ciklus, a na nekim fakultetima i treći ciklus, odnosno poslijediplomski studij za stjecanje doktorata znanosti.  

“Mi na sveučilištu provodimo reformu, a postavili smo i naše ciljeve, kao što su jačanje kadrovskih i materijalnih resursa, poticanje inovativnosti i kreativnosti, povezivanje nastave i istraživanja, jačanje suradnje s gospodarstvom i drugim strukturama društva te poticanje mobilnosti studenta i nastavnika prema sveučilištima u Europskoj uniji”, istaknuo je Majstorović.  

Da bi se u tome uspjelo, Majstorović smatra kako bi trebalo  
adekvatno zakonski regulirati tu oblasti na svim razinama vlasti te uspostaviti odgovarajući sustav financiranje visokog obrazovanja i znanosti.

Što se tiče problema financiranja Sveučilišta, rektor je kazao kako razumije ekonomsku krizu i vrijeme u kojem živimo, ali da unatoč svemu, bh. društvo mora pronaći snage te više ulagati u visoko obrazovanje i znanstveno istraživanje.

“U BiH se za znanost  jako malo izdvaja i nećemo moći očekivati razvitak ovog društva ako se taj odnos ne promijeni”, smatra Majstorović.  

Društva koja ne temelje svoj razvitak na obrazovanim ljudima i rezultatima znanstvenog istraživanja, kao i na umjetničkom i kulturnom  stvaranju, ne mogu se nadati boljem sretnijem i kvalitetnijem životu u budućnosti, istkano je rektor Majstorović.

Oko 3000 novoupisanih studenta u ovoj akademskoj godini dio je akademske obitelji koju čini 16 000 studenata, 1 030 nastavnika i suradnika, deset fakulteta i jedna akademija te sedam instituta.